Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri la cuptor. (Bune de tratat gerul). Musaca de gulii. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 4 linguri de untdelemn, 350 g carne tocata (de vaca si porc), sare, piper proaspat macinat, un praf de scortisoara, o conserva mica de pulpa de rosii (200 g), 1 ou, 600 g gulii mari, grasime si pesme...

Mancaruri la cuptor
(Bune de tratat gerul)

Musaca de gulii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 4 linguri de untdelemn, 350 g carne tocata (de vaca si porc), sare, piper proaspat macinat, un praf de scortisoara, o conserva mica de pulpa de rosii (200 g), 1 ou, 600 g gulii mari, grasime si pesmet pentru uns forma. Sosul: o lingura de grasime, o lingura de faina, o jumatate de pahar de lapte, 100 g cascaval ras, 1 ou, putina nucsoara rasa.
Mod de preparare:
Se curata ceapa si se toaca marunt, apoi se caleste in doua linguri de untdelemn. Se adauga carnea tocata si se apasa cu furculita, lasandu-se sa se patrunda bine, pana ce capata o culoare maro. Se sareaza carnea, se pipereaza, se adauga scortisoara. Se adauga rosiile si se lasa sa fiarba pana ce zeama dispare complet. Se gusta din nou si se adauga condimente. Cand e gata, se trage tigaia de-oparte, se lasa tocatura sa se raceasca usor si se adauga oul.
Intre timp se curata guliile de coaja si se taie in doua, apoi fiecare jumatate in felii cam de 1-2 cm. Se prajesc repede pe ambele parti in untdelemnul ramas.
Se unge o forma rezistenta la foc cu grasime si pesmet, dupa care se pun in straturi alternative guliile si carnea tocata. Sosul:
Se topeste grasimea intr-o tigaie, se adauga faina, se lasa sa se rumeneasca usor, apoi se pune laptele amestecand intruna (ca pentru rantas). Se lasa sosul sa fiarba 5 minute la foc mic, apoi se incorporeaza in el doua linguri de cascaval ras si oul. Se trage vasul de pe foc. Se gusta de sare, piper, nucsoara si se toarna peste compozitia de carne tocata si gulii. Se presara deasupra cascavalul ramas si se baga in cuptorul gata incins, la treapta doi. Cam intr-o ora e gata.

Budinca de mamaliga cu sos de carne
Ingrediente (pentru 4 persoane): Mamaliga - 200 g malai grisat, 10 frunze uscate de salvie, 50 g cascaval ras. Sosul de carne - 1 legatura de legume pentru supa, 2 catei de usturoi, 3 linguri de untdelemn, 500 g carne tocata (amestec), piper macinat, 100 ml vin rosu sec, o conserva de rosii decojite (400 g), 1 legatura de cimbru, paprika dulce, grasime pentru forma, 100 g telemea.
Mod de preparare: Mamaliga - Se pune la fiert o jumatate de litru de apa cu o jumatate de lingurita de sare. Cand fierbe, se trage vasul pe flacara mica si se toarna malaiul in ploaie, amestecand intruna cu telul sau cu un facalet. Se lasa sa fiarba 5 minute. Se faramiteaza bine frunzele de salvie si se baga in mamaliga, impreuna cu cascavalul ras. Se amesteca bine, apoi se varsa mamaliga intr-un castron clatit cu apa. Se lasa sa se raceasca. Sosul de carne - Se curata zarzavatul, se spala si se taie marunt. Se curata usturoiul si se toaca. Se incinge uleiul si se pune carnea tocata la prajit pana se rumeneste. Se gusta de sare si de piper. Intr-o alta tigaie, se calesc zarzavaturile si usturoiul. Se amesteca carnea tocata, vinul si rosiile presate cu furculita, se adauga legumele calite si usturoiul, se pune putina apa si se lasa sa fiarba pe flacara mica cca 5 minute. Se adauga firisoarele de cimbru, sarea, piperul, paprika dulce (un varf de cutit). Se scoate mamaliga din forma si se taie in felii groase de 1 cm. Se asaza in randuri, intr-un vas rezistent la foc si uns cu grasime. Deasupra se toarna sosul de carne si se adauga telemeaua taiata in bucatele (sau cascaval). Se baga la cuptor (treapta 3) timp de 25 de minute.

Budinca de spanac cu peste
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,5 kg spanac (eventual congelat), 2 linguri de unt, sare, piper macinat, nucsoara rasa, 1 kg fileuri de salau (cod), o lamaie. Sosul: 40 g unt, 40 g faina, 1/4 apa fiarta cu Delikat sau Knorr, 1/4 kg smantana, 2 lamai, 1 fir de cimbru, 3 galbenusuri, 40 g cascaval.
Mod de preparare:
Se spala bine spanacul, se curata de codite. Se curata ceapa si usturoiul si se taie marunt.
Se incinge untul intr-o cratita mare. Se pun la calit ceapa, usturoiul si frunzele umede de spanac. Se lasa sa se inmoaie sub capac. Se adauga pe spanac sarea, piperul si nucsoara, apoi se scoate din cratita si se pune intr-o sita, ca sa se scurga. Se imparte uniform pe o forma mare, rezistenta la foc.
Se spala pestele, se usuca intr-un servet si se stropeste cu suc de lamaie. Se sareaza, se pipereaza si se asaza peste spanac. Sosul: Se topeste untul intr-o cratita. Se adauga faina si se lasa sa se aureasca. Se adauga apa fiarta cu Delikat sau Knorr, alternativ cu smantana, amestecand mereu. Se lasa sosul sa fiarba la flacara mica vreme de 5 minute. Se spala o lamaie cu apa fierbinte, apoi i se rade coaja. Se stoarce zeama. Se aromeaza sosul cu zeama si coaja de lamaie, sare, piper si nucsoara. Se adauga jumatate din firele de cimbru. Separat, se amesteca galbenusurile cu putin sos, apoi se pun inapoi in sos (se ia vasul de pe foc). Se toarna sosul peste fileurile de peste. Se pune deasupra cascaval ras si se baga forma la cuptorul incalzit dinainte (treapta doi), vreme de 20-30 de minute. Lamaia ramasa se taie in feliute subtiri si se pune impreuna cu cimbrul ramas peste peste. Alaturi se serveste orez sau paine.

Dulciuri

Crema din lichior de oua
Ingrediente (pentru 4 persoane):5 galbenusuri de ou, 80 g zahar, 8 cl lichior de oua, 5 foi de gelatina, 1/2 kg frisca, o lingurita pulbere de cacao.
Mod de preparare: Se amesteca zaharul cu galbenusurile pana se transforma intr-o crema spumoasa. Se adauga lichiorul de oua. Gelatina, inmuiata 5 minute in apa rece, se stoarce si se dizolva in putina apa fierbinte. Se incorporeaza in crema de oua. La sfarsit, se adauga frisca batuta. Se pune intr-un vas si se baga la frigider 6-8 ore. Cand se serveste, se ia cu lingura de supa si se presara deasupra cacao. Timp de pregatire: 15 minute.