Sanatate

Redactia
Sexualitate. "Am sinechie uterina. Mai pot ramane insarcinata?". Ma numesc Florentina, am 27 de ani si un copil in varsta de 5 ani. In urma cu trei ani, am facut un chiuretaj, si de atunci ciclul meu este de cateva picaturi la 28 de zile. Medicul mi-a pus diagnosticul de sinechie uterina. Va rog sa-m...

Sexualitate

"Am sinechie uterina. Mai pot ramane insarcinata?"
Ma numesc Florentina, am 27 de ani si un copil in varsta de 5 ani. In urma cu trei ani, am facut un chiuretaj, si de atunci ciclul meu este de cateva picaturi la 28 de zile. Medicul mi-a pus diagnosticul de sinechie uterina. Va rog sa-mi explicati ce inseamna, din ce cauza s-a produs, daca exista un tratament si daca mai pot ramane insarcinata. Va multumesc,
Florentina - Brasov

R:Sinechia uterina consta in lipirea (de cele mai multe ori partiala) a peretilor cavitatii uterine, ceea ce face ca zonele pe care se poate dezvolta endometrul (mucoasa uterina care se elimina sub forma de sange menstrual in fiecare luna) sa fie mult mai restranse, situatie ce genereaza un flux menstrual mult mai redus. Aceasta afectiune apare cel mai adesea in urma unui avort, de obicei efectuat prin chiuretaj (si nu prin mai moderna metoda a aspiratiei). Si atunci cand este prea abraziv, produce un fel de leziune in urma careia peretii uterini se pot lipi. Intr-adevar, de cele mai multe ori, aceasta situatie face imposibila aparitia unei sarcini (pentru fixarea sarcinii este nevoie de un endometru integru). Atitudinea terapeutica adecvata este o manevra in interiorul cavitatii uterine, de dezlipire a peretilor (debridare), urmata posibil de montarea unui sterilet care previne reaparitia secundara a sinechiei. Interventia nu este deosebit de dureroasa, desfasurandu-se intr-un timp relativ scurt, iar rezultatele fiind cel mai adesea foarte bune. Ar mai fi doua sfaturi: cu cat mai curand, cu atat mai bine. In cazul in care urmeaza a se monta si un sterilet, acest lucru trebuie facut numai in absenta oricarei patologii genitale. In cazul in care exista si alte boli ale aparatului genital, acestea se trateaza in prealabil, si nu dupa aceasta interventie.

"Nu pot sa ma vindec de sifilis"
Va scriu asteptand de la dvs. o parere, un sfat care ar putea sa-mi influenteze intreaga viata. Ma aflu intr-o situatie disperata. Totul a inceput acum 2 ani (in 1996), cand in urma primului si singurului contact sexual, am contractat aceasta boala pe care mi-e si rusine sa o pronunt: sifilis. Aceasta se intampla in luna august. Boala a fost depistata in luna ianuarie a anului urmator (1997), deci dupa 5 luni. Atunci am inceput tratamentul prescris de medicul de la dermatologie, pe baza de Moldamin. Dupa doua saptamani de la terminarea celei de-a doua serii de tratament mi-am efectuat un nou examen serologic, care este la fel ca si celelalte (in numar de 5) pe care le-am efectuat de la terminarea primei serii, in urma cu un an si trei luni, si anume: 1. Varl = negativ, 2. Tpha = pozitiv. Vreau sa va spun ca sunt disperata din cauza acestui rezultat, Tpha, care nu se negativizeaza. Mi s-a explicat ca acesti anticorpi raman prezenti mult timp, dar ca nu se mai poate spune ca sunt bolnava. Eu as vrea sa-mi intemeiez o familie, sa am un copil, dar daca reprezint un pericol pentru cineva, renunt si nu ma voi casatori niciodata. Va rog din suflet si cu lacrimi in ochi sa-mi spuneti daca credeti ca m-am vindecat, daca mai trebuie sa fac tratament.
Claudia - Iasi

R:Raspunsul la scrisoarea ta se va suprapune in mare masura peste explicatiile primite deja de la medicul dermatolog. Sifilisul este o boala care, lasand la o parte incarcatura negativa morala, este si o afectiune destul de periculoasa, in special datorita evolutiei (in absenta unui tratament adecvat si oportun) spre generalizare in intreg corpul, cu vindecari destul de dificile si, cum ai vazut, laborioase. Lucrurile nu au stat asa de la inceput, dar pentru ca foarte multa lume si-a administrat diverse tratamente fara o supraveghere medicala corespunzatoare, germenul cauzal a devenit mai rezistent, deci mai dificil de tratat. In cazul tau, in acest moment nu mai sunt motive de ingrijorare, testarea serologica s-a negativizat (Vdr negativ), deci germenul cauzal a fost eradicat din organism, in prezent persistand doar anticorpii creati de propriul tau corp, in scopul apararii fata de infectia specifica. Prezenta lor (Tpha pozitiv) nu sugereaza faptul ca infectia specifica nu s-a vindecat. Organismul nu este bolnav, ci doar a invatat sa se apere. De aceea, din momentul in care medicul dermatolog te va scoate din evidenta, te poti considera vindecata. Grija ta, in sensul de a nu transmite boala mai departe, este laudabila si ar fi foarte bine daca fiecare om ar fi atat de constient si responsabil, incat sa nu faca rau cu buna stiinta unui semen al sau (asa cum a fost cazul tau).

"Ce tampoane sa folosesc?"
Am aproape 17 ani si de vreo trei luni folosesc tampoane interne. Pot spune ca sunt foarte multumita de ele, pentru ca sunt cu mult mai confortabile decat absorbantele. Cu toate acestea, in prospectul tampoanelor (indiferent de marca), scrie despre Sst (sindromul socului toxic). Cand am citit pentru prima data prospectul, nu am dat prea mare importanta acestei boli, datorita faptului ca, din cate scrie, este foarte rara. Totusi, de cate ori mi-am cumparat tampoane, farmacista mi-a spus ca nu sunt sanatoase si sa incerc mai degraba "Always" sau "Libresse" (ceea ce folosisem si eu inainte). Daca este posibil, v-as ruga sa furnizati mai multe informatii despre sindromul socului toxic si, totodata, sa-mi dati un sfat: sa folosesc in continuare tampoanele interne sau sa ma intorc la absorbante? Va multumesc anticipat pentru amabilitate.
Anca

R:Industria produselor igienizante si cosmetizante a evoluat foarte mult in ultimele doua decenii, scopul fiind acela de a aduce cat mai multe facilitati utilizatorilor, astfel incat "probleme" cum ar fi menstruatia lunara sa nu mai reprezinte conditionari care sa modifice cursul activitatilor zilnice ale fiecarei femei. Tampoanele interne, ca si absorbantele, sunt produse de acest tip si sunt aprobate de forurile medicale specializate. Ori de cate ori exista un risc, fie el si foarte rar intalnit, producatorii sunt obligati sa il mentioneze in prospectul produsului. Este adevarat, foarte rar, tampoanele vaginale pot determina aparitia socului toxic. Care ar fi mecanismul care genereaza un astfel de sindrom, care altfel spus este foarte grav? Fluxul sanguin normal al menstruatiei este stopat, astfel incat sa nu se scurga in afara vaginului, prin intermediul tampoanelor. In mod normal, acest sange este lipsit de microbi, dar stagnarea lui face ca el sa devina un mediu propice dezvoltarii microbilor, care in anumite conditii pot dezvolta toxine ce pot trece in circulatia sanguina generala, si in acest mod determina aparitia socului toxico-septic. Daca vrei o comparatie foarte plastica, apele curgatoare au mult mai putini microbi decat cele statatoare. Totusi, riscul este foarte mic, in conditiile unui organism sanatos, atat din punct de vedere general, cat si genital. Explicatia aceasta este utila si pentru a intelege de ce se recomanda ca tampoanele sa se schimbe la un interval de cel mult 5-6 ore. In rest, decizia iti apartine. Ea nu poate fi decat personala.

Dr. Dana Podaru
Medic planificare familiala
Tel. 638.08.88