Lumea romaneasca

Silvia Kerim
Cinematografia romaneasca merge mai departe!. Spre deosebire de recent desfasuratul festival international Dakino, care - pe drept cuvant - a avut parte de o propaganda cat de cat reusita, rezultatele concursului de scenarii de film, editia a Ii-a, organizat de Oficiul National al Cinematografiei, a...

Cinematografia romaneasca merge mai departe!

Spre deosebire de recent desfasuratul festival international Dakino, care - pe drept cuvant - a avut parte de o propaganda cat de cat reusita, rezultatele concursului de scenarii de film, editia a Ii-a, organizat de Oficiul National al Cinematografiei, a fost trecut cu vederea de mass-media. Este regretabil, pentru ca pe 17 noiembrie s-au mai urnit unele roti ale masinariei menita sa readuca filmul romanesc pe locul pe care-l merita, un loc de rangul intai, beneficiind, de data aceasta, de sume considerabile acordate de stat si de sponsori.

Intr-o atmosfera solemna, in cadrul conferintei de presa, Sergiu Nicolaescu a citit rezultatele si sumele acordate. Plicurile - temeinic sigilate, dar "beneficiind de cate o " - au fost desigilate, cu suspansul cuvenit, de catre actorul Vlad Radescu, invitat anume ca sa "oficieze" aceasta discreta si emotionanta sarbatoare. Pe scurt, sa spunem ca totalul sumei acordate de O.N.C. intru sprijinirea si dezvoltarea cinematografiei nationale se ridica la frumusica cifra de... 16.740.758.314 lei. Printre castigatorii acestei remarcabile finantari, as enumera - din lipsa de spatiu - doar cativa: Ana Blandiana, Rasvan Popescu, Marius Sopterean, Radu F. Alexandru, Napoleon Helmis, Ioana Uricariu, Marius Barna, Sinisa Dragin, Gerard Cuq, Mihai Visinescu, Mircea Muresan, Laurentiu Damian, Florin Iepan, si altii. Dupa cum se vede, Oficiul National al Cinematografiei se "misca" bine, repede, si cu folos... De aproape un an, in fruntea acestui organism se afla un excelent manager, sosit din Vest: regizorul Radu Gabrea. S-ar zice ca acest adevarat artist, cu temperament si cinste de bun gospodar, si-a propus sa demonstreze - cu brio! - ca, pana si in aceasta pardalnica tranzitie, "Omul sfinteste locul!". Pacat ca Gabrea, caruia-i spunem "Bravo!", nu poate fi tras la sapirograf.