<em>Strategii pentru lupta cu iarna</em>
Fortificarea sistemului imunitar
In metrou, in autobuze si in tramvaie, lumea stranuta si tuseste pe indelete, colegii de serviciu nu mai prididesc sa-si scoata batista din buzunar, la fiecare colt de strada ne pandesc virusii. O sarcina extrem de grea pentru sistemul nostru imunitar care, o data cu sosirea anotimpului rece,
este obligat sa produca miliarde de anticorpi in plus. Pentru a reusi, el trebuie sa fie ajutat
Cateva intrebari necesare
1. Cum poate fi recunoscut un sistem imunitar slabit?
Semnalele de alarma sunt: racelile si gripele frecvente, afectiunile pielii si herpesul. Dar si starea permanenta de oboseala poate fi un indiciu ca organismul nostru nu mai lupta cum ar trebui.
2. Exista persoane al caror sistem imunitar este mai puternic decat al altora?
In privinta rezistentei la boli, femeile sunt mai avantajate decat barbatii, iar persoanele ce mizeaza pe vitamine si pe miscare sunt mai avantajate decat sedentarii si consumatorii de alcool si grasimi.
3. Iarna, sistemul imunitar este mai slab. De ce?
Lupta prelungita cu virusii, bacteriile si alti agenti patogeni care iarna isi fac aparitia mai des, oboseste sistemul imunitar. In plus, in aceasta perioada, multe persoane mananca prea mult si prea gras, astfel ca organismul duce lipsa de vitamine, substante minerale si microelemente.
4. Exista substante de care organismul nostru are nevoie in mod special iarna?
Vitaminele C, B6, B12, A si E, dar si acidul folic ajuta organismul sa lucreze. Foarte important este si aportul de zinc, deoarece acesta activeaza peste 200 de hormoni si enzime vitale.
5. Cata energie, respectiv calorii, ii sunt necesare zilnic sistemului imunitar?
Savantii americani ne recomanda urmatoarea formula, pentru a stabili necesarul zilnic de calorii: inmultiti greutatea (in kg) cu 32 - in caz ca faceti sport in mod regulat, si cu 28 - daca nu practicati sportul si nu faceti miscare (de ex.: 60 kg x 32 = 1920 kcal/zi, sau 60 kg x 28 = 1680 kcal/zi).
Efectuand un studiu asupra persoanelor cu greutate normala, medicul american John Baron (Medical School Massachusetts) a constatat ca printr-o reducere a grasimilor din alimentatie, de la 32% la 23%, anticorpii isi dubleaza activitatea. Concluzia: iarna, nu avem nevoie de calorii mai multe, ci de mai multe vitamine, microelemente si substante minerale.
6. Ar fi binevenit un plus de substante nutritive sub forma de pilule?
In principiu, o alimentatie variata si sanatoasa este suficienta, desi pe timp de iarna fructele, salata si legumele sunt destul de sarace in substante nutritive. Dar persoanele care consuma suficiente legume si fructe nu trebuie sa-si faca griji. Pana-n prezent, nu s-a demonstrat faptul ca pilulele sau extractele de tot felul ar fi benefice sanatatii. Ba dimpotriva, in unele cazuri, ele sunt chiar daunatoare. De pilda, riscul de cancer la fumatorii care iau betacaroten creste, acestia avand insa realmente nevoie de o cantitate mai mare de vitamina A. Acest necesar poate fi insa contracarat printr-un consum sporit de fructe si legume. Dar asta ramane sa stabileasca medicul.
7. E adevarat ca sportul intareste sistemul imunitar?
Cercetarile efectuate arata ca activitatea sportiva face sa creasca in mod evident numarul anticorpilor pentru 24 de ore. Sportul este deci sanatos, pentru ca stimuleaza metabolismul, activand si sistemul imunitar. Dar numai practicat cu masura. Caci prea mult sport poate sa dauneze organismului. Regula este urmatoarea:
- pentru mersul pe bicicleta, pulsul optim este: 180 minus varsta.
- pentru alergare: 200 minus varsta.
- pentru inot: 170 minus varsta.
8. Dar somnul?
Pentru sistemul imunitar, somnul este vital, ca stimulent si ca faza de regenerare si reparatie. Aceleasi substante care ne produc somnul stimuleaza si productia de interleucina, una din cele mai importante arme ale sistemului nostru imunitar. Functia dubla se manifesta astfel: cand contractam o raceala (gripa), interleucina este produsa in cantitate mai mare si noi ne vindecam dormind. Dar atentie: in zilele intunecoase de iarna avem tendinta sa dormim prea mult, iar portia exagerata de somn ne moleseste. Somnul insuficient oboseste si el sistemul imunitar. Doza optima de somn este de 6-8 ore.
9. Factorii psihici influenteaza sistemul imunitar?
Se spune ca supararea slabeste rezistenta organismului si ca anumite evenimente care influenteaza starea sufleteasca au un efect negativ si asupra sistemului imunitar. Acestea sunt concluziile la care a ajuns - de curand - un grup de psihoimunologi din Heidelberg, in urma unui studiu efectuat pe tineri si copii. La concluzii asemanatoare a ajuns si unul dintre cei mai renumiti psihomaticieni germani, Georg Groddeck. Pe el il contrariase faptul ca persoane imbracate subtire, care circula mult pe afara, nu racesc, in ciuda vremii racoroase de toamna. Secretul rezistentei lor: voia buna si motivatia de-a face ceva util si placut. Caci senzatia de fericire provoaca sporirea numarului de anticorpi din sange. Bucuria de a trai este cel putin la fel de importanta ca toate celelalte masuri de intarire a sistemului imunitar.
10. Ce rol joaca stressul?
Unul pozitiv, atata vreme cat este vorba de stressul care motiveaza si stimuleaza. Dimpotriva, stressul negativ, deci supraincarcarea de durata, este unul din marii factori de "bruiaj" ai sistemului imunitar. Pentru ca sub influenta hormonilor de stress, numarul anticorpilor se reduce simtitor. Si in special numarul celulelor T, ceea ce duce la limite in lupta impotriva agentilor patogeni patrunsi in organism, in fata carora suntem complet lipsiti de aparare. De aceea, exercitiile de relaxare, plimbarile in aer liber, orele de repaus si activitatea in timpul liber nu reprezinta un lux, ci niste masuri necesare de ocrotire a sanatatii.
11. Metodele simple, la-ndemana noastra, de exemplu dusurile alternative sau sauna, ajuta la ceva?
Sauna - de doua ori pe saptamana - sau dusurile alternative zilnice stimuleaza sistemul imunitar, ducandu-l la performante de varf. Dintr-un studiu efectuat recent in America (Cornell University), rezulta ca la subiectii care in perioada cercetarii n-au apelat deloc la aceste doua metode, au aparut 46 de cazuri de imbolnaviri (raceala), la cei ce-au uzat zilnic de procedura dusurilor alternative - doar 25 de cazuri, iar la cei care au facut sauna - doar 23.
12. Performantele sistemului imunitar sunt legate de varsta?
Celulele imunitare sunt ca niste elevi sarguinciosi. Ele invata din experienta si nu se lasa infrante de germeni decat - eventual - o singura data. Daca un astfel de dusman patrunde in organism si a doua oara, sistemul imunitar este pregatit sa actioneze. De aceea, pentru el, orice infectie, orice contact cu bacteriile este in acelasi timp si un antrenament. Asa se explica de ce nou-nascutii si copiii mici sunt mai predispusi la boli decat adultii, dar cu toate astea, e mai bine sa nu fie feriti chiar de toate bolile (in special de cele usoare), pentru a se cali. O data cu inaintarea in varsta, imunitatea slabeste din nou, iar ca sa ramana activa, ea trebuie stimulata si ajutata.
13. Incercand sa evitam frigul zilelor de toamna sau aversele de ploaie, ne protejam sistemul imunitar?
Viata in spatii incalzite moleseste circulatia sangelui si slabeste sistemul imunitar. Pentru a fi activi, anticorpii au nevoie de orice tip de stimuli externi, deci nu numai de lumina si caldura, ci si de frig si umezeala.
14. Cat de importanta este flora intestinala pentru un sistem imunitar intact?
La fel ca si epiderma, intestinul - ca prima bariera - ne protejeaza de influentele nocive ale lumii exterioare. O flora sanatoasa impiedica bacteriile, virusii si ciupercile sa se instaleze pe suprafata intestinului. In afara de aceasta, intestinul este cel care preia si valorifica hrana. De aceea, o alimentatie incarcata, stressul sau consumul de medicamente nu numai ca produc simptome suparatoare, dar aduc si prejudicii sistemului imunitar.
15. Exista si killeri ai sistemului imunitar?
Tot ce dauneaza sanatatii, dauneaza si imunitatii. Deci: fumatul, alcoolul, excesul de cafea, mancarea grasa si excesiva sau alimentatia insuficienta si nediversificata. Spre deosebire de alcool, care in cantitati mici poate fi util sanatatii, nicotina prejudiciaza permanent rezistenta noastra la boli, iar cofeina stimuleaza producerea unor hormoni care stopeaza activitatea sistemului imunitar.
"Politia" imunitara
Sistemul imunitar este compus din miliarde de celule si anticorpi, cantarind in total aproape 2 kg, din care 250 g trebuie reinnoite zilnic. Ca niste adevarati politisti, celulele imunitare patruleaza prin tot organismul (prin sange si limfa) si sunt mereu prezente acolo unde apare o urgenta, o "delincventa" produsa de bacterii sau virusi. In afara acestui sistem de aparare general, mai exista si un sistem special. In cadrul lui actioneaza anumite globule albe, "antrenate" sa "atace" unii agenti patogeni, neutralizandu-i. "Politia" imunitara "memoreaza" semnalmentele invadatorilor si daca prima oara poate fi intrucatva surprinsa, a doua oara "unitatea speciala" este mobilizata imediat. Ei trebuie sa-i fim recunoscatori daca bolile nu mai au nici o sansa sa puna stapanire pe noi. Si tot acesta este si motivul pentru care bolile copilariei nu se fac decat o data. Parafrazand un proverb: cine n-are politie imunitara, sa si-o cumpere.
Test
Cum stati cu sistemul imunitar?
Bifati raspunsurile corespunzatoare, notati-le cu cate 1 punct si adunati punctele.
1. Starea sanatatii
Incerc sa ma alimentez corect.
Fac miscare zilnic.
Nu fumez.
Consum alcool putin.
Merg regulat la controale medicale preventive.
Ma feresc de razele de soare.
In ciuda programului zilnic incarcat, reusesc sa ma relaxez.
2. Rezistenta
Ma-mbolnavesc rar.
Nu prea iau medicamente.
Nu obosesc la efort moderat.
Starea vremii nu ma influenteaza.
Performantele mele nu pot fi limitate cu una-cu doua.
In general, dorm relaxat(a).
Nu ma molipsesc usor daca cei din jur sunt bolnavi.
3. Organismul
Durerile de cap ma supara foarte rar.
Ma refac foarte repede dupa boala.
Stomacul meu nu prea reactioneaza la stress sau suparare.
Am o piele curata si sanatoasa.
Nu am decat rareori arsuri, dureri de stomac sau diaree.
Efortul fizic nu-mi produce palpitatii sau sufocare.
Nu fac alergie.
4. Incarcatura zilnica
Munca si familia nu ma apasa.
Rareori simt presiunea timpului.
La mine, stressul are mai degraba un efect pozitiv.
Am prieteni care-mi sunt alaturi in orice situatie.
Nu sunt expus(a) la influentele negative ale mediului inconjurator (substante nocive, zgomot).
Ma descurc bine cu viata si cerintele ei.
Organismul meu reactioneaza bine la orice fel de incarcatura.
5. Starea generala
Foarte rar sunt depresiv(a) si melancolic(a).
Nu sunt o persoana fricoasa.
Nu aman treburile neplacute.
Sunt fericit(a) cu viata pe care o duc.
Nimic nu-mi tulbura prea usor linistea.
Am foarte rar stari sufletesti oscilante.
Sunt o persoana vesela si echilibrata.
Evaluarea testului
1. Starea sanatatii
1-2 puncte: Tineti seama prea putin de sistemul dv. imunitar. E periculos pentru sanatatea dv.
3-5 puncte: Buna, dar sistemul dv. imunitar are nevoie de sprijin mai mult in perioada gripelor si racelilor.
6-7 puncte: Sunteti constienti ca trebuie sa va ingrijiti si astfel va intariti sistemul imunitar.
2. Rezistenta
1-2 puncte: Atentie maxima - sunteti deosebit de predispusi la infectii.
3-5 puncte: Buna, dar exista pericolul de imbolnavire toamna si iarna.
6-7 puncte: Virusii si bacteriile au putine sanse. Mentineti-va in aceeasi stare.
3. Organismul
1-2 puncte: Va simtiti rau in mod frecvent, faceti deseori infectii. Cercetati cauzele.
3-5 puncte: Starea dv. este multumitoare, dar fiti atenti la semnalele de alarma.
6-7 puncte: Organismul dv. trece cu bine "examenul" de iarna.
4.Incarcatura zilnica
1-2 puncte: Sunteti foarte apasati psihic, iar sistemul dv. imunitar sufera.
3-5 puncte: Incercati sa evitati excesul de stress.
6-7 puncte: Stabili, echilibrati si sanatosi.
5. Starea generala
1-2 puncte: Va lasati coplesiti de tristete. Incercati sa fiti ceva mai veseli - sistemul dv. imunitar are nevoie de asta.
3-5 puncte: Multa lumina, dar si umbra. Iar organismul dv. este supus unor oscilatii puternice.
6-7 puncte: Viata dv. este plina de armonie si bucurii. Premise excelente pentru o sanatate buna.