Cititorii intreaba

Redactia
Cititorii Intreaba. "De mai bine de 5 ani, ma chinuie o cumplita boala: chist mandibular drept". Am 25 de ani si boala s-a manifestat prima oara in partea dreapta a gatului, prin aparitia unui chist care a fost extirpat la Galati, apoi pe 30 aprilie 1996 a recidivat, urmand sa fiu operata la...

Cititorii Intreaba

"De mai bine de 5 ani, ma chinuie o cumplita boala: chist mandibular drept"

Am 25 de ani si boala s-a manifestat prima oara in partea dreapta a gatului, prin aparitia unui chist care a fost extirpat la Galati, apoi pe 30 aprilie 1996 a recidivat, urmand sa fiu operata la Bucuresti. Mi s-a facut punctie endobucala cu aspirarea unei colecte purulente. La biopsie, mi s-a depistat un "keratochist". Dupa operatie, mi s-a pus un obturator pe interiorul obrazului. Doi ani si jumatate am mers la control periodic din doua in doua luni, in tot acest timp neputand manca pe partea dreapta. Recent, pe 7 octombrie, in urma unor noi analize, mi s-a spus ca au aparut doua chisturi mandibulare si ca trebuie sa ma operez din nou. Rog, pe aceasta cale, toti oamenii de buna credinta care au trecut prin astfel de probleme, sa ma ajute. Poate ca imi pot da o speranta, un sfat, poate ma indruma catre o clinica cu laser, numai sa ma vindec de aceasta cumplita suferinta. Va rog din tot sufletul, sa ma ajute cineva!
Va multumesc,M. Mirela - Galati

"Fetita mea are fibroadenom la unul din sani"
Va rog sa ma ajutati, prin publicarea randurilor urmatoare, in eventualitatea gasirii unei solutii terapeutice pentru tratarea unui fribroadenom, pe care il are fetita mea la unul din sani. Acesta a aparut in urma cu cativa ani, in urma unei lovituri cu mingea de tenis. Tratamentele locale prescrise de specialist nu au dat rezultate. Acum mi s-a recomandat interventia chirurgicala, pe care fetita mea, eleva in ultimul an de liceu, nu o accepta. Ii rog si le multumesc anticipat celor care imi pot recomanda o alta posibilitate terapeutica si, mai ales, va multumesc dv., care prin intermediul paginii de sanatate si dialog, aduceti sperante si zambete in ochii celor bolnavi. Cu recunostinta, o mama care crede in ajutorul lui Dumnezeu si al semenilor.
Viorica Calinescu - Ploiesti
(Pana ce veti primi raspunsul dorit, adresati-va d-lui Vasile Popa de la Natura Medica - Bucuresti. Un interviu despre tratamentele sale se afla chiar in numarul prezent al revistei, in pag. 5).

"La 12 anisori, finuta mea a fost diagnosticata cu limfom malign non-hodkinian si infectie de tract urinar"
Cu lacrimi in ochi, indraznesc a va ruga ca prin intermediul acestei minunate si inimoase reviste, sa ma ajute cineva cu un sfat privind tratarea unei boli necrutatoare. Am un bobocel de finuta, in varsta de 12 anisori, care in luna septembrie a.c. a fost depistata cu diagnosticul de limfom malign non-hodkinian, infectie de tract urinar cu E coli. Mentionez ca microbul acestei boli i-a afectat si maduva coloanei vertebrale si in prezent face tratamente cu citostatice. De aceea, fac un apel disperat si insistent la dv. ca sa ma ajutati.
Viorica E. - Botosani

"Se poate vindeca retinopatia pigmentara?"
Ma numesc Anca si prin intermediul revistei "Formula As" as dori sa fac apel la cititorii ei, care ar putea sa ma ajute. Am o prietena de 30 de ani si careia acum 14 ani i-a fost pus diagnosticul Retinopatie pigmentara si degenerescenta tapetoretiniana. Desi la inceput a urmat niste tratamente recomandate de doctori, boala nici macar nu a stagnat, ci a evoluat, vederea slabindu-i foarte mult. As vrea sa o ajut si sunt sigura ca o scrisoare catre dumneavoastra este unica solutie si sansa pentru ea. Nu ma astept la un miracol, si nici prietena mea nu cere asa ceva. Ea isi doreste macar stagnarea bolii si posibilitatea de a vedea in continuare, chiar si atat de putin cat vede acum.
Nu stiu daca voi primi raspuns, insa va multumesc anticipat si va felicit pentru minunatul prieten care ne sunteti.
Apetrei Anca-Raluca - Iasi

"Doresc sa-mi operez glanda timica si nu stiu unde"
Sufar de miastenia gravis de 6 ani. In tot acest rastimp, am supravietuit cu Mestinon si - la anumite intervale - cu cure de Prednison, care este un medicament foarte periculos, ce poate provoca alte complicatii grave. Miastenia este o boala musculara cronica foarte rara. Singura metoda pentru a inlatura miastenia pe cale medicala este timectomia (extragerea glandei timice), o operatie care mai rau nu poate sa-mi faca, dar mai bine - da. Deoarece sunt tanara si foarte optimista, cred ca aceasta operatie m-ar putea ajuta foarte mult. Problema este ca nu stiu nici un medic care ar putea face aceasta timectomie unui pacient miastenic cum sunt eu, deoarece este necesara (din cate stiu) o pregatire prealabila, mai complicata decat operatia in sine. Rugamintea mea este sa mi se dea o informatie sau o relatie in aceasta privinta, daca cineva o detine cumva. Va rog frumos sa-mi raspundeti. Astept cu nerabdare orice alte sfaturi care credeti ca mi-ar fi de folos. Va multumesc din suflet.
Loredana - Brasov

"Copilasul meu are nevoie de un carucior automat"
Baiatul meu are tetrapareza spastica rigida pe tot corpul. Vorbeste foarte greu. Dupa nastere, a avut un accident, in urma caruia a ramas paralizat. Acum a implinit 15 ani si ar avea nevoie de un carucior electric pentru handicapati, pe care sa-l actioneze cu ajutorul degetelor, singurele parti din corp cat de cat mobile. Din suflet va rog sa ma ajutati, imi este foarte grea viata, dar cine stie, vom gasi undeva un licar de speranta. Cu mii de multumiri,
Macovei Florentina - B-dul I. Gh. Duca nr. 81, Bl. L 46, Sc. A, Ap. 3, parter, Constanta, tel. 041/63.33.56 (acasa, dupa ora 16.00) sau 041/61.43.56 (serviciu)

"Sotul meu are o boala rara: boala neuronului motor"
Se manifesta cu lipsa totala de putere si o fragilitate deosebita: numai daca-l atingi cu un deget, cade. Are instabilitate pentru orice incearca sa faca: ii este frica si sa mearga. In rest, functiile vitale ii sunt normale. Totul a plecat de la un soc nervos, facut in 1997, si de-atunci s-a declansat boala. Are 67 de ani, iar medicii mi-au spus ca inca nu se stie vreun tratament pentru acest diagnostic. I-am administrat sotului meu tot felul de polivitamine, dar starea nu i s-a imbunatatit. Poate cunoaste cineva vreun tratament pentru boala lui. Va multumesc din suflet.
Fam. Tudor Mihai