Omlete de sezon
Patrate de omleta cu legume
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 oua, 200 g morcovi, 300 g dovlecei, 100 g parmezan (cascaval) ras, 2 linguri pesmet, 1 legatura codite de ceapa verde (eventual de arpagic), 1 catel de usturoi, 2 linguri ulei fin, sare, piper.
Mod de preparare: Curatati de coaja morcovii si dovleceii si dati-i pe razatoarea mare. Puneti legumele intr-o tigaie antiadeziva si turnati deasupra 1 lingura de ulei. Radeti usturoiul (curatat), amestecati-l cu morcovii si dovleceii, sarati, piperati, adaugati 3 linguri de apa si puneti tigaia pe foc potrivit. Lasati legumele sa se caleasca circa 10 minute, amestecand intruna, pana ce apa s-a evaporat, iar ele sunt moi. Bateti ouale, adaugati pesmetul, parmezanul ras, coditele de ceapa taiate marunt, sare si piper, si la urma amestecati-le cu legumele calite. Ungeti o tava cu restul de ulei, turnati compozitia in tava si bagati-o la cuptorul incins dinainte. Lasati omleta sa se coaca circa 20 de minute, apoi sa se "odihneasca" alte 15 minute, iar dupa ce s-a racit taiati-o patrate.
Omleta cu ceapa si salam
Ingrediente (pentru 6 persoane): 8 oua, 4 cepe verzi mai groase (se poate folosi si praz), 100 g salam, 1 lingura untdelemn de floarea soarelui, 25 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: Curatati ceapa si taiati-o bucati mai mari (inclusiv partea verde). Cojiti salamul si taiati-l rondele subtiri. Incalziti o tigaie mare, puneti untul, iar cand acesta s-a topit, caliti ceapa pe foc mic circa 10 minute, amestecand incontinuu. Adaugati salamul, amestecati-l repede cu ceapa si luati tigaia de pe foc. Bateti ouale cu furculita, sarati, piperati si turnati-le peste ceapa si salam. Puneti tigaia iar pe foc si lasati omleta sa se prajeasca - amestecand cat de des - circa 5 minute, pana ce se incheaga usor. Acoperiti tigaia cu un capac, lasati omleta inca 5 minute pe foc si serviti-o calda.
Galete de omleta cu ardei gras
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 oua, 1 ardei gras rosu (gogosar), 1 ardei gras galben, 1 ardei gras verde, 2 cepe verzi, 2 catei de usturoi, 1 legatura de codite de ceapa verde (arpagic), 2 varfuri de cutit de sofran, 3 linguri de lapte, 25 g unt, 2 linguri untdelemn (de floarea soarelui), sare, piper.
Mod de preparare: Coaceti ardeii si curatati-i de coaja. Scoateti-le semintele si taiati-i fasii subtiri. Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul si taiati coditele de ceapa rondele. Puneti uleiul sa se incinga si caliti ceapa si usturoiul (5-6 minute, la foc mic), pana ce se-nmoaie. Luati tigaia de pe foc si adaugati ardeii copti si cozile de ceapa. Bateti bine ouale cu laptele si adaugati condimentele. Puneti in alta tigaie mai mica unt (cat o nuca) si turnati 1/6 din ouale batute (stratul sa aiba cam 1 cm). Adaugati 1/6 din legumele calite, intindeti-le cu furculita, acoperiti tigaia cu un capac si lasati galeta sa se prajeasca, la foc moale, circa 3 minute; intoarceti-o apoi pe partea cealalta si lasati-o alte 3 minute. Procedati la fel cu restul ingredientelor. Veti avea in total 6 galete, pe care puteti sa le serviti calde, caldute sau reci, eventual cu o salata.
Omleta cu spanac si verdeata
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua, 200 g spanac, 1 lingura de cozi de ceapa verde taiate marunt, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura hasmatuchi taiat marunt, 2 cepe verzi, 3 linguri de lapte, 50 g unt, putina nucsoara, sare, piper.
Mod de preparare: Curatati ceapa, tocati-o marunt si puneti-o sa se caleasca in 25 g unt. Adaugati frunzele de spanac spalate, zvantate si taiate fasii, amestecati si luati tigaia de pe foc. (Spanacul trebuie doar sa se inmoaie, nu sa se fiarba). Sarati, piperati, adaugati verdeata si varsati compozitia intr-un castron. Bateti ouale cu lapte, sare, piper si nucsoara si lasati-le sa se prajeasca in restul de unt, pana ce s-au inchegat. Puneti deasupra spanacul si verdeata, rulati omleta cu o spatula si lasati-o inca cateva minute pe foc mic. Se poate servi fierbinte sau calduta.
<b>
Rulada de omleta cu sunca si cascaval
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 oua, 100 g cascaval, 1 ardei gras rosu (gogosar), 80 g sunca de Praga, 50 g parmezan ras, 1/4 l de lapte, 25 g unt, 1 lingura ulei de floarea soarelui, sare, piper.
Mod de preparare: Curatati ardeiul de seminte si de nervuri, taiati-l fasii subtiri si lasati-l sa se caleasca in uleiul incins pana ce se inmoaie. Adaugati sare cat este pe foc. Bateti ouale si adaugati parmezanul ras, sare si piper. Puneti untul sa se incinga intr-o tigaie mai mare si turnati ouale, stratul fiind subtire. Lasati omleta sa se-nchege (la foc mic), amestecand, apoi intoarceti-o pe partea cealalta. Puneti deasupra fasii fine de sunca si cascaval si ardeiul calit, rulati omleta, acoperiti tigaia cu un capac si lasati-o inca 10 minute pe foc foarte mic, intorcand-o din cand in cand. Se serveste taiata felii.
Dulciuri
Salata de fructe cu iaurt batut
Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 borcane de iaurt, 1 mar, 1 banana coapta, 2 kiwi, 1 ciorchine mic de strugure alb, 1 ciorchine mic de strugure negru, 2 prune, 1 portocala, 1 lamaie, 50 g smantana groasa, 75 g zahar tos, 2 lingurite zahar pudra, 2 plicuri de zahar vanilat, 1 baton de vanilie.
Mod de preparare: Spalati lamaia si radeti-i coaja in bolul unui mixer, apoi taiati-o in doua, stoarceti-o si puneti zeama jumatate in bolul mixerului si jumatate in alt vas. Taiati portocala rondele, apoi fiecare felie in patru, avand grija ca sucul sa se scurga intr-un vas, dupa care turnati totul in bolul mixerului. Adaugati zaharul vanilat, jumatate din zaharul tos, zaharul pudra, smantana si iaurtul si mixati-le bine. Taiati celelalte fructe in jumatati, asezati-le intr-un castron, adaugati portocalele, restul de zahar tos si zeama de lamaie pusa deoparte. Fructele se servesc in cupe, peste care se toarna iaurtul batut.