Miracole

Sorin Preda
Miracole crestine. Sfanta Cruce izvoratoare de mir de la Coslogeni. Crucea izvoratoare de mir de la Coslogeni - Calarasi sta infipta pe o mica temelie de piatra chiar la marginea drumului prafos, de tara. Nimic nu anunta ca aici s-ar afla un loc sfant, in care s-au savarsit multe vindecari miraculoas...

Miracole crestine
Sfanta Cruce izvoratoare de mir de la Coslogeni

Crucea izvoratoare de mir de la Coslogeni - Calarasi sta infipta pe o mica temelie de piatra chiar la marginea drumului prafos, de tara. Nimic nu anunta ca aici s-ar afla un loc sfant, in care s-au savarsit multe vindecari miraculoase. Ocrotita de niste pereti saracaciosi de paianta, ce prefigureaza cel mai modest paraclis vazut vreodata, Crucea de la Coslogeni se face parca nevazuta calatorilor grabiti si fara tinta. Cine crede ca minunile se implinesc trufas, ca un spectacol stralucitor in vazul lumii, se insala. Ca si nasterea Mantuitorului in iesle, Crucea izvoratoare de mir traieste in smerenia saraciei, lucrand cu mare si bogata mila doar pentru cei care cred cu adevarat, care se ostenesc in rugaciune, fara a pierde cumpana dreapta a sperantei.

Veche de aproape jumatate de secol si pomenita de mai toti marii nostri istorici, Crucea de la Coslogeni ramane pe mai departe o enigma deschisa. Legenda spune ca un crestin care se indrepta cu caruta spre targul Calarasilor s-a trezit tintuit locului, boii inhamati la caruta refuzand sa mai mearga. Innoptand in plin camp, omul a avut un vis in care ingerul Domnului ii spunea ca acolo se afla ingropat un mare sfant, aratandu-i apoi ce trebuia sa faca. A doua zi, sapand la radacina unui copac, taranul va gasi o cruce inalta de doi metri, daltuita dintr-o piatra grea si necunoscuta prin locurile mlastinoase ale Borcei. Pe langa o rugaciune indreptata spre Iisus si spre Maica Domnului, cineva a sapat in piatra avertismentul ca acolo, in acel loc, se afla ingropat dumnezeiescul Anton. Din acea clipa a inceput si lucrarea tamaduitoare a Crucii, prima minune savarsindu-se cu fata muta a unui negustor din Calarasi. Dupa o noapte petrecuta langa Cruce, dimineata fata isi va dezlega limba si va cere o cana cu apa. Drept multumire si recunostinta, negustorul va sapa o fantana, care si astazi aduna mii de credinciosi din toate colturile tarii, in ziua sorocita sarbatorii "Izvorul tamaduirii".

Batranii din Coslogeni stiu multe povesti despre Cruce si dau ca marturie uimitoarele vindecari ce s-au implinit aici, in vazul poporului adunat la rugaciune. Fara a le pune la indoiala cuvantul, parintele Tilita, parohul satului, prefera sa vorbeasca despre ceea ce a vazut cu ochii lui: "In zile anume hotarate de Dumnezeu, din doua puncte aflate pe bratele Crucii, cam in locul unde s-ar imagina cuiele tintuite pe mainile Mantuitorului, se prelinge mirul ca niste picaturi transparente, uleioase la pipait, dar care intra de indata in piele, fara a lasa nici o urma. De 15 ani, de cand am venit ca preot la Coslogeni, tocmai din Piatra Neamt, acest fenomen s-a repetat de mai multe ori. Vindecarile insotesc aparitia mirului sfant, fiind in numar deosebit de mare. Personal, am vazut tamaduindu-se o fata bolnava de epilepsie. O alta, plina de bube pe fata si pe corp, si-a recapatat curatia pielii intr-o singura noapte de priveghere langa sfanta Cruce. La asta trebuie sa adaug indeplinirea a numeroase dorinte, multe din ele legate de casatorie, succes la examene sau spor in casa".

Desi unii localnici il compatimeau, considerandu-l ca pe un exilat in saracia si izolarea Coslogenilor, parintele Tilita nu regreta nici o clipa numirea sa ca paroh in acest sat, dand slava lui Dumnezeu pentru marea sansa de a putea sluji Sfanta Liturghie la Crucea dumnezeiescului mir si de a ctitori acolo un adevarat si pe masura loc de inchinaciune. "Totul e cu voie de sus. Am incercat sa ridic la sfanta Cruce o biserica din caramida si piatra. N-a fost cu putinta. In cale apareau tot soiul de obstacole si intamplari inexplicabile. Cand in rugaciune mi-a aparut gandul sa ridic doar un paraclis din lemn si barne, lucrarea a capatat brusc ajutor si temei de continuare. Dumnezeu a vrut sa fie asa. Probabil, eram prea trufasi in gandul nostru si acest loc trebuia sa pastreze smerenia lui, data dintru inceputuri."

Om cu mare dragoste de carte - pregatindu-si doctoratul in teologie in Grecia, la Atena - parintele Tilita face ceea ce - sincer vorbind - trebuia facut mai de mult: strange marturiile si datele istorice necesare unei monografii a Crucii.

Coslogeniul se afla intr-o zona pe cat de saraca si aspra, pe atat de bogata in vestigii istorice. La Pacuiul lui Soare, la Borcea sau Radovanu, Dunarea sapa neostenit malurile, descoperind urme de ziduri si obiecte din neolitic, din epoca bronzului, din primele secole ale crestinarii noastre. Manati de un imbold launtric, oamenii strang toate aceste daruri neasteptate ale apei, fiecare avand acasa un mic muzeu, pe care il tine fara nici un gand anume de fala sau imbogatire. Pur si simplu simt ca acele lucruri fac parte din istoria, din viata lor, si ca asa ceva nu se cade sa se piarda. Nu se mandresc niciodata cu ceea ce au. Precum Crucea izvoratoare de mir, darurile pamantului sunt darurile lui Dumnezeu. Datoria noastra e sa nu le schimbam menirea, ci sa le pretuim cum se cuvine, fara lauda sau alte ganduri de trufie. Asta explica, poate, de ce la Coslogeni nu exista nici un indicator care sa te indrume spre sfanta Cruce. Cei care cauta alinare si au credinta descopera si singuri minunata lucrare a lui Dumnezeu, forta lui vindecatoare.