Catalin Tarcolea
"Sa incercam sa dezvoltam gusturi mai rafinate!"
In aceasta toamna, Catalin Tarcolea si-a lansat cel de-al 16-lea album al carierei sale discografice, inceputa in 1979. Daca ne gandim ca aceste albume reprezinta stiluri diferite si ca numarul lor mare nu inseamna nici un compromis adus calitatii, intelegem ca avem de-a face cu un muzician de exceptie.
La doar cinci ani, Catalin Tarcolea, fiul unor artisti de marca, aparea pe micul ecran cantand la vioara o compozitie Mozart, insa instrumentul care l-a consacrat mai apoi a fost naiul, caruia i-a dedicat mai multe albume. In 1985, dupa o perioada in "slujba" jazzului - trei albume si un recital la Festivalul International de la Praga - este invitat sa predea cursuri de nai in campusurile universitare americane si sustine un concert alaturi de Orchestra Simfonica din Houston, dirijata de maestrul Sergiu Comissiona. Acesta spune despre Tarcolea ca este "un muzician de mare versatilitate", iar concertul este descris de presa americana ca "senzatia intregii stagiuni". Ofertele curg, astfel ca Tarcolea reprezinta binecunoscuta firma japoneza "Yamaha" la Targul de Toamna de la Tokyo ("90) si "ataca" cu succes muzica de film.
"X-Treme", cel mai nou album al sau, semnat Alter Ego, este un proiect muzical in care Catalin Tarcolea a atras trei solisti vocali din genuri diferite - rock, jazz, pop - care interpreteaza cele 11 compozitii ale sale. Este vorba de Berti Barbera, Teodora Enache si Silvia Dumitrescu, carora li s-a alaturat un foarte apreciat chitarist, Florin Ochescu, fost component al trupelor "Iris" si "Holograf". In rest, aproape tot ce "misca" pe acest album ii apartine lui Catalin Tarcolea, care si-a orchestrat piesele, a scris sapte texte in romana, engleza si... portugheza, si chiar a interpretat unul din cantece.
- Catalin Tarcolea, ce sentimente incearca un muzician cu activitate matura, in fata primului sau album de autor?
- "Alter Ego" este primul album de autor din discografia mea, chiar daca am colaborat cu multi interpreti, de la Aura Urziceanu pana la Adrian Daminescu. Am vrut sa ofer lumii cate ceva din ceea ce fac eu pe teritoriul muzicii pop, in care am o activitate destul de indelungata. Nu sunt insa un compozitor pop; scriu si jazz, sonate, lieduri. Ma bucur ca in aceasta aventura a mea, ce se numeste "Alter Ego", am fost insotit de - zic eu - cei mai buni si reprezentativi cantareti, cantareti in care eu am o mare incredere. Este vorba de Silvia Dumitrescu - o interpreta si o profesionista desavarsita, care cu o mare modestie s-a lasat modelata - de Berti Barbera - ale carui prestatii de pana la acest Lp nu m-au convins si care isi demonstreaza aici adevaratele calitati, trecand prin gospel, blues, rap - si de Teodora Enache - descoperirea lui Johnny Raducanu, care spunea despre ea ca este "Edith Piaf a Romaniei". Eu nu subscriu acestei declaratii, dar stiu ca Johnny nu arunca niciodata cu cuvintele. Teodora are un timbru vocal unic, pe care l-am folosit in doua piese, una din ele reorchestrata dupa ce, cu 10 ani in urma, o imprimasem cu Aura Urziceanu.
- Titlul albumului dv. pare usor abstract. Ce ati avut de transmis prin acest disc?
- Am ales "Alter Ego" - "Celalalt Eu" - pentru ca este vorba de un alt Catalin si - totodata - o alta Silvia, un alt Berti, o alta Teodora, pe care eu i-am pus sa cante altfel. I-am "desenat" altfel - zic eu - intr-un sens pozitiv. La alegerea titlului albumului, am incercat sa gasesc repede ce ma defineste pe mine: extremele. Din punct de vedere al semnului zodiacal, eu fiind in "Pesti", am fost tras - uneori - de curentul cel rau, iar curentul cel bun m-a tras inapoi si a invins. Pe de alta parte, chiar daca nu prea se stie, starile noastre, ale artistilor, sunt deseori unele extreme; sa nu mai vorbim ca la ora actuala, in toata lumea, oamenii cauta solutii extreme. Uite ce s-a intamplat cu femeia aceea care si-a dat foc... Incheiem un secol care a fost unul al extremelor.
- "Alter Ego" este probabil doar un moment in cariera dv. impresionanta...
- Da, in noiembrie incep inregistrarile la cel de-al 17-lea album, care de data asta va fi cu si despre nai. Nu stiu daca voi recidiva cu "Alter Ego", poate dupa 2-3 ani voi reveni cu acest proiect, in functie de ce talente voi descoperi. Nu e usor sa impui un astfel de disc intr-un climat in care muzica de taraba ocupa locul intai. Nu vreau sa ma erijez in marele intelept, dar e greu sa refaci ce ai stricat in 50 de ani, in care s-au distrus elitele si in locul lor au fost lasate sa creasca balariile. Procesul de refacere a gustului muzical cere multi ani.
- Ca muzician cu experienta, cu frumoase reusite si peste hotare, credeti ca muzica pop-rock romaneasca se afla intr-o evolutie?
- Acum se lucreaza la alte elite. Romania a dat si va da mereu muzicieni foarte talentati, dar in lipsa unui sistem bine pus la punct ei pleaca din tara, astfel ca am ramas foarte putini. Pe de alta parte, constat cu regret ca se anunta o avalansa de tineri, nu neaparat foarte bine pregatiti, ce vin cu acest stil dance. Sa fie foarte clar, eu n-am nimic cu acest stil, dar daca se merge numai pe asa ceva si nu se dezvolta gustul pentru o muzica mai rafinata, ajungem intr-o fundatura. Ca sa concluzionam, am in general o parere buna despre colegii mei, dar ar trebui facut mai mult pentru cresterea gustului muzical al oamenilor, care sunt bombardati zilnic cu tot felul de kitsch-uri.