Cititorii raspund

Redactia
Cititorii Raspund"Baiatul meu, in varsta de 10 luni, slabeste intruna si este apatic". (Raspuns pentru Mihaela Ciolan - Iasi, F. As nr. 333). 1. Numele meu este Radu Radu si locuiesc cu familia in Mississauga/Ontario (Canada). Citesc ziarul dv. pe care il gasesc foarte interesant. Am fost impresionati...

Cititorii Raspund"Baiatul meu, in varsta de 10 luni, slabeste intruna si este apatic"
(Raspuns pentru Mihaela Ciolan - Iasi, F. As nr. 333)
1. Numele meu este Radu Radu si locuiesc cu familia in Mississauga/Ontario (Canada). Citesc ziarul dv. pe care il gasesc foarte interesant. Am fost impresionati de articolul "Baiatul meu, in varsta de 10 luni, slabeste intruna", mai ales ca baietelul nostru a avut inainte de plecarea din tara acelasi simptom de malabsorbtie, si stim in ce situatie cumplita am fost si noi. Am vrea, daca este posibil, sa aflam numarul de telefon al mamei copilului (Mihaela Ciolan din Iasi) sau o modalitate de a o contacta mai rapid, pentru ca vrem sa-i impartasim din experienta noastra si s-o ajutam. Adresa mea pe E-mail este: radu raduC langeninc. com, iar telefonul de acasa, 905-502-0341. Cu multumiri,
Radu Radu
2. Atat pentru d-na Mihaela Ciolan, cat si pentru toti cititorii care se confrunta cu probleme legate de intoleranta la gluten: nu exista decat doua metode ca sa fiti siguri ca diagnosticul este corect: fie efectuarea unei biopsii de jejun (in urma unei endoscopii, intr-un serviciu special de gastroenterologie), fie prin trecerea la un regim alimentar strict, fara gluten, care - daca organismul reactioneaza - inseamna ca trebuie urmat toata viata. Avand in vedere ca fiul d-nei Ciolan este un bebelus, care are mare nevoie sa asimileze, el trebuie trecut de urgenta pe acest regim, caci malabsorbtia ii poate afecta viata in timp (chiar daca poate avea norocul ca aceasta intoleranta sa fie legata doar de trecerea de la laptele matern la o alimentatie completa, deci nu pentru tot restul vietii). Glutenul este continut in cerealele cu spic - grau, orz, ovaz, secara - deci acestea si toate derivatele lor trebuie total eliminate din alimentatie. Dar atentie! Este de-ajuns o contaminare de ordinul micronilor, si totul se reia de la capat cu boala. Asa ca mare grija, la toate: vesela trebuie sa fie separata, mare atentie la posibilele alimente contaminate (la noi, una scrie pe eticheta si alta contine ambalajul). Daca d-na Ciolan doreste amanunte, ii stau la dispozitie. Am 40 de ani, si 12 din ei i-am petrecut in mari suferinte, cu luni de diaree in fiecare an, pana ce am ajuns in pragul mortii, inconjurata de... grija medicilor! Dumnezeu a lucrat ca sa ajung in cele din urma la Fundeni (gastroenterologie) si dupa un an de regim strict - orez, legume, fructe, lactate, branzeturi - m-am restabilit. Cel putin un an inainte de descoperirea diagnosticului, am baut ceaiuri de plante pana la saturatie, fara cel mai mic efect. Fac aceasta completare, pentru ca sunt foarte frecvente cazurile care se agraveaza deoarece bolnavii nu merg din timp la medic. Abia cand medicul se declara neputincios sau permite, se pot folosi si terapii adjuvante. Pentru d-na M.C., numarul meu de telefon este 683.76.26.
Ligia Erscoi - Bucuresti

"Doresc un tratament naturist pentru panaritiu"
(Raspuns pentru M.M. - Pitesti, jud. Arges, F. As nr. 332)
Se prepara un terci de radacina de tataneasa (se macina putina radacina - foarte bine uscata - prin rasnita de cafea, cat sa iasa o lingurita de planta, care se pune intr-o cescuta; peste ea se pune putina apa fierbinte, apoi cateva picaturi de ulei si se amesteca bine). Terciul se intinde in strat gros pe o bucata de tifon si se inveleste degetul afectat. A doua zi, se pune piciorul la inmuiat in ceai de galbenele (infuzie: o lingurita/cana) sau tot in ceai de tataneasa, preparat - insa - la rece: 2 lingurite de radacina la 1/4 l apa, lasata 12 ore. Se incalzeste usor, apoi se strecoara si se tine piciorul (cu pansament cu tot), pana se inmoaie tifonul. Se scoate pansamentul vechi, apoi se aplica un altul nou, repetand operatia cu terciul. Tratamentul dureaza cam o saptamana. Am patit la fel ca si fata dv.; sa nu va speriati daca intr-un final pielea de pe degetul afectat se va lua. Se va regenera destul de repede.
Ileana Stanescu - Campina, tel. 044/33.77.14

"Cine cunoaste un leac babesc impotriva alcoolismului?"
(Raspuns pentru M.T. - Bucuresti, F. As nr. 324)
Dati-i fiului dv., de 3 ori pe zi, dimineata, la pranz si seara, cate 2 lingurite de miere de albine, apoi un pahar de apa in care ati pus 2 lingurite de otet de mere. Daca fiul dv. e cooperant, dupa maximum o saptamana va respinge total alcoolul. In cazul cand a baut foarte mult si nu mai reusiti sa-l treziti din betie (aproape coma alcoolica), leacul e urmatorul: se administreaza 800 g miere de albine, in doze a cate 6 lingurite, din 20 in 20 de minute. Dupa un somn odihnitor, nu va mai simti nevoia sa bea.
C.P. - Bucuresti

"Sotul meu nu suporta citostaticele"
(Raspuns pentru Neagu Ioana - com. Valcanesti, jud. Prahova, F. As nr. 326)
Pentru ca sotul dv. sa poata suporta citostaticele, procurati-i picaturile B?res, despre care s-a scris in "Formula As" (se gasesc in farmaciile din vestul tarii: Satu Mare, Arad, Oradea, Timisoara). Medicamentul (produs maghiar) intareste organismul si-l ajuta sa suporte mai bine tratamentul cu citostatice.
G. Florin - Str. Tohani nr. 1, sector 4, Bucuresti

"Fiica mea are cancer la cotul drept"
(Raspuns pentru Stanciulescu Ionela - com. Stefanesti, jud. Arges, F. As nr. 328)
¥ Fiica dv. trebuie sa bea zilnic 2 litri de ceai de coada calului + urzica, preparate astfel: se pune seara la macerat cantitatea de plante (o mana de urzica + o mana de coada calului) in apa rece, timp de 12 ore. Dimineata, se filtreaza, iar peste plantele ramase se toarna 1 litru de apa clocotita. Se lasa sa se infuzeze 20-30 de minute, apoi se combina cu maceratul la rece. Se beau 2 litri de ceai pe zi, vreme de 2 luni.
¥ Regim alimentar naturist: legume si fructe proaspete. Nu se combina fructele cu legume, fructele alcaline cu cele acide. Totul trebuie bine mestecat.
¥ Intarirea sistemului imunitar prin consumarea zilnica a 50 g miere cu catina, intre orele 16.00-19.00. (Peste boabele de catina se toarna miere si se pastreaza intr-un borcan, la rece). Extern: comprese cu decoct de obligeana si tataneasa, cat mai fierbinti (se aplica cel putin 2 ore pe zi), schimbandu-se cand se racesc.
Iulia Tunaru - Assem Hassan, tel. 210.78.16 (foarte dimineata si seara, dupa orele 20.00)

"Se poate efectua la noi o angiofluorografie?"
(Raspuns pentru Cristina Ouatu - Iasi, F. As nr. 319)
Efectuarea unei angiofluorografii se face la Clinica oftalmologica romano-americana M.B.M. - Str. Matasari nr. 14 A (pe langa Foisorul de Foc), Bucuresti, sector 2. Trebuie o programare (vin bolnavi din toate zonele tarii) la dl. conf. dr. Benone Carstocea, la tel. 323.18.89. Sa aveti mare incredere in acest medic, care este un maestru in manuirea laserului - va spun din proprie experienta. Si eu am avut glaucom (pe care medicina alopata il declara incurabil) si m-am vindecat, datorita d-lui dr. Carstocea, dar si datorita tratamentului naturist facut de d-na dr. ing. Virginia Faur. Le aduc si pe aceasta cale multumiri acestor oameni competenti, dar si revistei "Formula As", din paginile careia am aflat despre tratamentele d-nei Virginia Faur. Pentru binele bolnavilor, ar fi ideal ca si la noi medicii sa colaboreze cu terapeutii naturisti, asa cum se intampla in marile clinici din Occident.
Ruse Elena - Str. M. Kogalniceanu, Bl. 23 A, Sc. B, Et. Ii, Ap. 5, Zimnicea, jud. Teleorman "Se poate trata balanopostita?"
(Raspuns pentru J.R. - Sibiu, F. As nr. 318)
Dupa tratamente chinuitoare care timp de 7 ani n-au rezolvat nimic, solutia salutara a fost circumcizia, ce mi-a fost aplicata in Clinica Universitara de Dermatologie Prof. Dr. S. Loghin - director prof. univ. dr. Diaconu Justin. Sunt ceva mai in varsta ca dv., dar operatia a fost simpla, nedureroasa, insa cu efecte benefice. Dupa 2 ani, n-am mai avut nici o recidiva, asa ca va sfatuiesc sa faceti si dv. operatia si sa terminati cu boala care va chinuie de 20 de ani. Adresa clinicii: Bucuresti - B-dul Tineretului (vis--vis de Parcul Tineretului), statia de metrou Tineretului. E posibil ca operatia sa poata fi efectuata si la Sibiu, unde aveti destui chirurgi de clasa. Cu urari de sanatate,
M. - Focsani