O scoala pentru bunele maniere
Dana Savuica
si uzina ei de transformat cenusarese in printese
Dana Savuica este cunoscuta tuturor femeilor din Romania. Daca nu de la prezentarile de moda sau de pe copertele revistelor, cel putin de pe pachetele de ciorapi Adesgo: un sondaj recent a desemnat-o drept cel mai popular top-model .
La 28 de ani, aflata pe culmea carierei sale, Dana Savuica realizeaza ca tineretea si frumusetea nu tin o vesnicie. Ea vrea sa se retraga in plina glorie si treptat sa renunte sa mai apara pe podiumurile de prezentari de moda. Deja, toata energia vulcanica de care dispune, o dedica unui scop foarte nobil: a infiintat o scoala in care sa se predea abc-ul bunelor maniere. Ca sa iti propui a-i reinvata pe contemporanii tai sa spuna "Scuzati!", sa zambeasca politicos, sa aiba o tinuta si un comportament corect, trebuie sa ai o nemaipomenita rabdare si tarie de caracter. Sa vedem cine se ascunde, de fapt, in spatele incantatoarelor aparitii ale Danei Savuica, de pe podiumul de prezentare.
Ratusca neagra, din lagarul comunist
- Dana Savuica, o buna parte a copilariei ai petrecut-o impreuna cu parintii tai, departe de tara. Oare strainatatea formeaza in mod aparte un adolescent?
- M-am nascut la 23 ianuarie 1970 la Bucuresti, dar am fost educata pana la 13 ani dupa rigurosul model britanic de invatamant, intr-o scoala dintr-o tara asiatica, unde tatal meu fusese numit ambasador. Acolo, printre celelalte materii clasice, am studiat drama, pianul, pictura, canto, baletul clasic, dansul modern, cu profesori veniti special din Anglia - o tara unde, se stie, regulile de protocol sunt foarte stricte, formulele de politete foarte nuantate, in functie de imprejurari si de interlocutori. Trebuie sa mentionez ca in afara orelor de curs, aveam si alte activitati menite a-ti imprima dragostea pentru natura: o gradinita de flori pe care o ingrijeam noi, copiii, animale de casa pe care le hraneam tot noi, zilnic. Am mai facut inot de performanta, tenis de camp si atletism. Probabil, de aici am aceasta naturalete in comportament, in relatiile cu oamenii, siguranta si increderea in fortele proprii - valente care mi-au fost de mare folos in viata si in profesia pe care mi-am ales-o mai tarziu.
- Inteleg ca aveai tot ce-ti doreai ca sa fii un copil fericit.
- Dimpotriva. Anii aceia nu au fost deloc fericiti pentru mine si, dintr-un anume punct de vedere, mi-au determinat niste complexe ingrozitoare. Nu-mi lipsea nimic, aveam de toate, eram rasfatata acasa, nu-mi lipsea nici afectiunea parintilor, imi lipsea, in schimb, un singur lucru: prietenia celorlalti copii. Eu veneam dintr-o tara comunista si acolo traiam printre capitalisti, iar majoritatea copiilor de diplomati din Occident, cu care eu eram colega la scoala, aveau un dispret suveran pentru cei proveniti dintr-o tara socialista. Eu si inca o fetita din Iugoslavia (care, bineinteles, era singura mea prietena - Mimi Bogicevic, o tin minte si acum) eram cele mai persecutate, poreclite in fel si chip, excluse din jocurile lor, marginalizate. Stiti cat de rai, chiar cruzi, pot fi uneori copiii, mai ales cand vor sa aplice in jocurile lor ceea ce au auzit in discutiile din casa, ale celor mari. Eu nu puteam pricepe ce au cu mine, eu stiam ca socialismul e cea mai buna oranduire si ca tara mea e cea mai frumoasa - asa imi spuneau parintii mei, dar, pe de alta parte, copiii ma tratau urat, cu indiferenta, nu ma chemau la petrecerile lor si nu veneau cand ii invitam eu, la aniversarile mele. Nu pierdeau nici o ocazie sa ma raneasca. Si asa, fara sa-mi dau seama, mi s-a imprimat un complex de inferioritate de care multa vreme, chiar si dupa ce am revenit in tara, nu am putut sa scap. Singurul lucru bun din toata povestea asta a fost ambitia si dorinta de a demonstra ca eu sunt mai tare decat ei: eram cea mai buna la scoala, luam notele cele mai mari.
Printul cel bun
- Spune-mi, Dana, care a fost primul barbat care ti-a spus ca esti frumoasa?
- O sa radeti, dar a fost chiar actualul meu sot, Razvan. Aveam 19 ani cand s-a intamplat minunea aceasta. Pana atunci, eram convinsa ca sunt o fata urata si ca am o multime de defecte. El m-a dus pentru prima oara la discoteca, in baruri, la petreceri, mi-a aratat lumea, mi-a deschis ochii, mi-a demonstrat ca ratusca cea urata - care credeam ca sunt - se poate preface in lebada. Si pentru ca gandul defectelor mele inca imi staruia in minte, tot el a fost acela care mi-a spus: "Ia du-te tu si fa scoala de manechine. Macar fa-o pentru tine, sa-ti redea increderea si sa-ti dezvolte personalitatea!". Asa am ajuns la scoala Zinei Dumitrescu si imediat am avut o ascensiune fulgeratoare. La 20 de ani pozam deja, in Grecia, pentru o revista celebra de moda din Vest, "Fashion Report", dupa care m-am intors in Romania si m-am dus, cu revista sub brat, la marii nostri creatori de moda, care m-au angajat imediat pentru prezentari: Doina Levintza, Mioara Oglinda, Catalin Botezatu, Janine, Venera Arapu, Kim. Am prezentat si colectii straine: Nina Ricci, Gucci, Versace, Olivier Lapidus, Givenchy, Sonya Rikyel, D&G, Enrico Coveri, Stefanel, Mariela Burani, Les Copains, Alberta Feretti etc. Am facut figuratie in filmul "Rosenemil" regizat de Radu Gabrea, am avut un rol secundar in filmul "Natura moarta" de Dan Pita, am avut mici roluri in scenete de televiziune, am aparut in clipuri publicitare pe micul ecran, am lucrat ca redactor-prezentator la Tvr, Tele 7abc, unde am realizat in cadrul emisiunilor de divertisment rubrici de moda dupa idei proprii, am fost prezentator la diverse concursuri de modele... Am avut ceva activitate in ultimii noua ani, nu?
- Cand te-am cunoscut, cu cativa ani in urma, m-a frapat faptul ca tu iti luai fetita - un bebelus pe vremea aceea - dupa tine, la prezentari. Am admirat atunci foarte mult curajul tau de a-ti asuma maternitatea in momentul ascensiunii intr-o cariera care-ti pretinde o forma fizica si psihica de exceptie. Cum se impaca profesia ta, care te expune atat de mult opiniei publice, cu viata de familie?
- E foarte greu sa ai o viata de familie linistita atunci cand, prin natura profesiei tale, ai de-a face numai cu femei. Femei din toate mediile - mai bune, mai rele. Eu am cautat intotdeauna sa ma tin departe de intrigi, de certuri, de uneltiri si, nu in ultimul rand, de tentatii. Desi au fost si momente de criza, pot sa spun ca am un mariaj fericit. Am in sotul meu un prieten adevarat, pe care ma pot sprijini atunci cand am nevoie. Fetita noastra are 5 ani acum si nu am putut sa nu accept acest cadou pe care mi l-a facut Dumnezeu (am ramas insarcinata dupa patru ani de casnicie), desi eram, la momentul respectiv, chiar in culmea ascensiunii mele si aveam pe cap si examenele de absolvire la Academia de Studii Economice. Asa se face ca ea a crescut mai mult "pe brate" de prezentatoare de moda, mai ales ca atunci cand era mica nu aveam cu cine sa o las si trebuia sa o iau cu mine peste tot. Acum, ma imita in tot ceea ce fac, vrea sa se imbrace ca mine, sa se pieptene ca mine, uneori, seara, cand mai iesim sa mancam la un restaurant, ii place sa stea la masa si sa asculte lumea cum discuta si rade si ea, zgomotos, chiar daca, de multe ori, nu intelege despre ce e vorba. Incerc sa fiu si o mama buna, si o sotie buna, si o buna femeie de afaceri. Nu e deloc usor!
"Romanii doresc sa-si schimbe imaginea si, mai ales, tonusul psihic!"
- Cum ti-a venit ideea infiintarii unei scoli de bune maniere?
- Din nefericire, romanii nu mai au timp de viata sociala, de a socializa - cum spun americanii. Aici, oamenii urmeaza un circuit inchis: scoala sau serviciu - acasa. De aceea, multi dintre ei sunt extrem de inhibati in relatiile de societate. Romanii sunt un popor minunat, insa au pierdut, in cei 50 de ani de comunism, acest simt al valorilor: nu mai stiu sa se comporte in societate sau in situatii mai neobisnuite, indiferent de clasa sociala careia ii apartin. Cursul meu este, de fapt, un abecedar al construirii unei personalitati puternice, optimiste, capabile sa se evidentieze in orice situatie. De altfel, in dosarul fiecarui participant la cursul meu, vor exista doua fotografii: una facuta la inceputul cursului - in care, fiti convinsi, veti recunoaste o persoana marcata de stresul cotidian, de diferite complexe, mai mult sau mai putin motivate, si o alta, facuta la sfarsitul cursului - care va infatisa un om increzator in sine, optimist. Credeti-ma, romanii doresc sa-si schimbe imaginea, principiile de viata si, mai ales, tonusul psihic.
- Ce crezi tu ca-i poti invata pe cei care vor veni la cursurile tale?
- Scoala se numeste "Etiquette" si are trei sectiuni: modele, fotomodele, eticheta. La primele doua sectiuni se pot inscrie tineri si tinere intre 14 si 30 de ani, iar la cea de-a treia, domni si doamne care vor sa invete cum sa se imbrace, sa se coafeze, sa se machieze, care este eticheta in diferite imprejurari, in functie de profesia pe care o practica fiecare (la un interviu pentru o slujba, la negocieri cu partenerii de afaceri, la intalniri de protocol, la cocktailuri, la restaurant, sau chiar cand primesc musafiri acasa). Cursurile dureaza sase saptamani si sunt predate (teoretic si practic) de catre personalitati in domeniu: pentru cursurile de machiaj, "Oriflame" pune la dispozitie produsele firmei si machiori profesionisti, la capitolul "coafura" se implica celebrul Costel (salonul de coafura "Blondi"), cursurile de stil sunt predate de renumiti creatori de moda romani, cateva top-modele cunoscute predau cursurile de miscare, codul bunelor maniere este parcurs cu ajutorul actritei Magda Catone, limba engleza (optional) cu un profesor universitar de la Facultatea de Filologie, psihologia (mai bine zis - arta de a-ti depasi complexele) cu un renumit specialist in domeniu. De asemenea, cursantii beneficiaza de abonamente cu pret redus la salonul de coafura "Blondi" si la un centru de sanatate (aerobic, fitness, piscina, sauna, masaj). Am fost incantata sa vad ca ideea mea a fost primita cu mare interes de catre public (am ajuns sa infiintam filiale "Etiquette" chiar si in cateva orase mari din tara). Am fost surprinsa sa vad ca multe tinere care facusera deja cursuri de manechine la alte agentii au venit sa urmeze scoala "Etiquette", motivand ca pana atunci nu invatasera nimic, desi platisera o gramada de bani. Pentru a facilita tinerilor ascensiunea in profesia de model si fotomodel, am infiintat si agentia "Etiquette", care ofera absolventilor, prin contractele obtinute, posibilitatea de a lucra ca prezentatori de moda, ca animatori pentru diferite evenimente speciale sau ca prezentatori pentru emisiuni si show-uri de televiziune.
- Care este mesajul top-modelului Dana Savuica pentru cei care vor citi acest interviu?
- Revista "Formula As" (a carei cititoare fidela sunt) ilustreaza un demers asemanator celui pe care il urmez si eu la "Etiquette" - acela de a propune oamenilor un mod de viata optimist si sanatos. De aceea, lucrul cel mai important pe care vreau sa-l subliniez in revista dumneavoastra este acela ca oferta mea este valabila pentru toti oamenii, indiferent de treapta sociala pe care se gasesc. Pentru ca "Formula As" se adreseaza tuturor categoriilor de cititori, ofer gratuit doua locuri la cursul meu pentru doua tinere cu posibilitati materiale reduse, cititoare ale revistei, pe care doamna Sanziana Pop, directoarea publicatiei dumneavoastra, pe care eu o admir foarte mult, mi le va recomanda. De asemenea, va asigur ca revista "Formula As" va fi intotdeauna la indemana participantilor la cursul meu.