Cultura

Redactia
La multi ani, Dan Pita!. Nascut in zodia Balantei (pe care o onoreaza cu stralucire!), Dan Pita si-a serbat de curand ziua de nastere. Si-a serbat-o acasa, printre prieteni (in mare parte actori), dar si printre colegii de breasla, adunati in cocheta sala a Cinematecii. Cu acest prilej, marelui cinea...

La multi ani, Dan Pita!

Nascut in zodia Balantei (pe care o onoreaza cu stralucire!), Dan Pita si-a serbat de curand ziua de nastere. Si-a serbat-o acasa, printre prieteni (in mare parte actori), dar si printre colegii de breasla, adunati in cocheta sala a Cinematecii. Cu acest prilej, marelui cineast roman i-a fost acordata o binemeritata distinctie. Si anume, "Clacheta de aur" - pentru contributia la dezvoltarea artei si culturii romanesti - emisa de Uniunea Autorilor, Realizatorilor si Producatorilor de Film din Romania.

...Au trecut multi ani de cand, student fiind, Dan Pita a atras atentia profesorilor sai prin filmul de diploma "Viata in roz" - remarcat si la Festivalul de la Mannheim (octombrie, 1969), la categoria "Opera prima". Au trecut multi ani si de la stralucitul sau debut cu filmul "Nunta de piatra" - realizat alaturi de mult regretatul Mircea Veroiu. Plasat, de atunci, pe orbita internationala, artistul a facut - film dupa film - o cariera remarcabila, amintita in cuvinte elogioase, in dictionare de specialitate romanesti si straine. O cariera rasplatita, de-a lungul anilor, cu multe si bine meritate premii nationale si internationale, dintre care se cere amintit macar unul: Leul de Argint, obtinut la Festivalul de film de la Venetia, pentru cutremuratorul sau "Hotel de lux".

Si iata ca, in ciuda trecerii anilor, in ciuda multor batalii pe care le-a dus cu forurile comuniste, agasate de mesajul deloc lingusitor al filmelor lui (unele chiar "boicotate" de regimul ceausist), Dan Pita si-a pastrat spiritul tanar si privirea barbatului obisnuit sa invinga. Varsta lui nu exista decat in buletin. Forta lui artistica a ramas aceeasi. Noi, prietenii lui, suntem mandri de el si-i dorim, alaturi de cinefilii romani, o viata cat mai lunga, sanatate, bucurii! Si puterea de a traversa mlastinile inselatoare pe care Viata ni le asterne, iarasi, in cale! La Multi Ani, Dan Pita! Sa Ne Traiesti!