Societate

Redactia
Sexualitate. "Hidrocelul testicular poate fi operat?". Sotul meu are o problema. Acum aproximativ 12 ani, si-a operat un varicocel la testiculul stang. In ultimii ani, spatiul ocupat de testiculul stang a devenit tot mai mare. Medicul urolog, cel care i-a facut si operatia in copilarie, i-a tot repeta...

Sexualitate

"Hidrocelul testicular poate fi operat?"
Sotul meu are o problema. Acum aproximativ 12 ani, si-a operat un varicocel la testiculul stang. In ultimii ani, spatiul ocupat de testiculul stang a devenit tot mai mare. Medicul urolog, cel care i-a facut si operatia in copilarie, i-a tot repetat ca nu este nimic grav, ca totul este normal. La insistentele sotului meu, i-a dat trimitere la ecografie. In buletinul ecografic, diagnosticul a fost: "Ambele testicule cu dimensiuni si ecostructura normala, cel stang flancat de o lama lichidiana - 16 mm (hidrocel)". Am incercat, in urma raspunsului, sa apelam si la un chirurg. Acesta a spus ca unica solutie este operatia. Nu am reusit sa aflam cum a luat nastere acest "hidrocel", din ce motiv. Intrebarea mea este: poate fi evitata operatia? Cum? Pana la ce dimensiuni poate ajunge si cum il poate afecta?
Va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi, eventual metode de rezolvare fara operatie.
Cu multumiri,
A.S. - Bucuresti

Hidrocelul testicular nu este neaparat un motiv de ingrijorare deosebita. Totusi, conduita terapeutica depinde de cauzele care genereaza afectiunea. Caracterizata, asa cum precizeaza si examenul ecografic, de prezenta unei cantitati de lichid intre invelisurile care imbraca testiculul, pot fi o inflamatie (infectie) a testiculului care provoaca aparitia unei cantitati de lichid, de obicei steril in sacul testicular, sau prezenta unui obstacol aflat in calea de eliminare limfatica sau venoasa. Datorita acestor relatii cauzale, interventiile simple, de aspiratie a excesului de lichid, nu rezolva de obicei situatia, putand aparea recurente. In consecinta, pentru a afla tratamentul adecvat, trebuie sa continuati cu urmatorul pas: acela de a afla care din cele doua cauze expuse mai sus genereaza aceasta situatie. Dar indiferent de natura lor, tratamentul este exclusiv chirurgical. Probabil, atitudinea medicului urolog este generata de caracterul stationar al afectiunii (nu evolueaza pe moment), dar solutia potrivita pentru rezolvarea ei este in depistarea cauzei si tratamentul chirugical. In general, nu trebuie sa va ingrijorati. Interventiile chirurgicale nu reprezinta neaparat ceva grav, periculos; tinand cont de existenta varicocelului in trecut, el solicita doar o interventie minora.

"Tin enorm sa am un copil prin fertilizare in vitro"
Sunt din Focsani si va solicit un raspuns de aproape un an. Revin cu o noua scrisoare (a treia), deoarece problema mea nu suporta amanare. Mi-am dorit enorm de mult sa am copii. Sunt casatorita de aproape 15 ani, dar nu am ramas insarcinata niciodata. Am fost investigata si tratata la Iasi, la maternitatea "Elena Doamna", timp de 5 ani, apoi am fost operata tot acolo, in 1986, in urma unei biopsii de ovar, care a evidentiat ca am: insuficienta ovariana, uter infantil, trompe filiforme. Ghinionul meu a fost ca in 1987 m-am imbolnavit de scleroza in placi, iar acum starea bolii este stationara. Va rog enorm, daca puteti sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: pot ramane insarcinata prin "fertilizarea in vitro", tinand cont de faptul ca nu am ciclu menstrual decat cu tratament? In speranta ca macar de aceasta data imi veti raspunde, va multumesc din suflet.
Moraru Elena - Focsani

Problema expusa de tine este, din pacate, destul de complicata si cu prea putine sanse de a avea copii. Diagnosticul pe care l-ai primit in urma investigatiilor efectuate, ca si tratamentul, arata ca secretia hormonala ovariana este mult sub limita normalului, si - mai mult decat atat - acest fapt este foarte vechi in existenta ta, probabil din pubertate, deci in perioada de maturizare a orgasmului, de la inceputul vietii reproductive. Insuficienta ovariana (secretia insuficienta a hormonilor ovarieni), in cazul in care apare inaintea atingerii maturitatii genitale, nu permite maturizarea uterului si a trompelor, astfel incat acestea raman mai mici in dimensiuni (uter infantil) si, de cele mai multe ori, el este inapt sa mentina o sarcina pana la termen, deci pana la nastere. Dar se mai intampla ceva. Faptul ca menstruatiile tale nu apar decat induse hormonal, arata ca ovulatia este absenta. Si deci posibilitatea fecundatiei naturale sau in vitro este sub semnul intrebarii. Totusi, aceasta nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la speranta de a avea o sarcina. Ar fi bine sa apelezi la sfatul unui endocrinolog competent. Tratamentul pe care il urmezi in prezent este oarecum "demodat" si este mai degraba simptomatic (trateaza absenta menstruatiei) si mai putin cauzal - inca nu ai un diagnostic privind modul de aparitie al insuficientei ovariene. Apeleaza si la opinia unui specialist din una din clinicile care practica sterilizarea in vitro, pentru ca daca insuficienta ovariana nu este deosebit de grava, poate ca efectele ei nu sunt definitive si cu tratamente adecvate si sustinute, s-ar mai putea schimba cate ceva.

"Cum pot preveni pierderea sarcinii?"
Problema mea de sanatate este o insuficienta cervico-istmica, diagnostic care mi-a fost pus in decembrie 1997, in luna a 5-a de sarcina. Am pierdut aceasta sarcina in luna urmatoare, avand colul deschis si placenta prost inserata. Anterior acestei sarcini, am nascut un copil de 2,6 kg, in decembrie 1996, fara probleme deosebite, nasterea decurgand natural, iar in 1991 am avut un avort provocat.
As dori sa stiu daca exista posibilitati de tratament si prevenire a pierderii sarcinii (in prezent sunt insarcinata iar, in patru saptamani), exceptand serclajul si repausul total la pat pe timpul sarcinii. Rugamintea mea este sa mi se recomande eventual un cabinet medical sau un doctor care poate remedia intrucatva aceasta problema. Va multumesc, va doresc sanatate si sa va ajute Dumnezeu.
Cu respect,
Irina Popescu - Bucuresti

Insuficienta cervico-istmica care a generat pierderea unei sarcini in anul precedent, asa cum ti-a spus probabil si medicul ginecolog in ingrijirea caruia ai fost, reprezinta o disfunctie a portiunii inferioare a uterului si a colului uterin, astfel incat colul uterin nu mai constituie un canal inchis pe tot parcursul sarcinii, ci se deschide, putand duce la eliminarea acesteia inaintea momentului potrivit. Cauzele acestei disfunctii sunt multiple. Ele pot fi hormonale - prezenta unui uter infantil - sau traumatice (de ex. rupturi ale colului, urmate de o cicatrizare deficitara), insertia joasa a placentei etc. Ceea ce se poate intelege din scrisoarea ta, desi nu precizezi varsta pe care o ai, este dorinta ta de a avea cat mai multi copii, cat mai repede. Practic, sarcina ulterioara nasterii a aparut la numai 7 luni, iar acum, dupa alte 7 luni, esti din nou insarcinata. Din punct de vedere biologic, al capacitatii organismului de a se adapta la o noua sarcina (nastere, alaptare), aceste intervale pot fi prea scurte, ceea ce face ca organismul sa fie oarecum inapt pentru a gazdui aceste sarcini repetate. Rezultatul - in cazul cand sarcina ar putea fi pastrata, poate fi nasterea unor copii cu greutate mica si dezechilibre ale organismului matern. Acesta este motivul pentru care medicina sfatuieste femeile sa-si spatieze sarcinile, deci sa lase un interval de timp suficient (minimum un an) intre doua sarcini, pentru a nu periclita sanatatea mamei si a copiilor ce urmeaza a se naste. In ce priveste masurile terapeutice precizate in scrisoarea ta, ele sunt corecte, dar solicita - cat mai timpuriu - controlul si urmarirea sarcinii actuale de catre medicul ginecolog.

Dr. Dana Podaru
Medic Planificare familiala
Tel. 638.08.88