Foileton

Redactia
Tvr se rupe de realitate impreuna cu Puterea. Asa-zisa intrare in legalitate a Tvr, proces care a durat 3 (trei) ani buni, s-a incheiat (provizoriu, va spun eu) saptaminile trecute dupa incredibile zvircoliri atit in interiorul institutiei, cit si in Parlament. Vreau sa spun din capul locului ca aleg...

<b>Tvr se rupe de realitate impreuna cu Puterea

Asa-zisa intrare in legalitate a Tvr, proces care a durat 3 (trei) ani buni, s-a incheiat (provizoriu, va spun eu) saptaminile trecute dupa incredibile zvircoliri atit in interiorul institutiei, cit si in Parlament. Vreau sa spun din capul locului ca alegerea ca Pdg al Tvr tocmai a candidatului sustinut de Pnl este un semn rau pentru acest partid: nimeni nu se teme in mod serios de Pnl. Faptul ca intrarea televiziunii publice in cadrele legii ei de organizare a durat atit de mult, demonstreaza ca legea insasi a fost si este nefunctionala. Votata in Ô95, respectiva lege s-a straduit doar sa ascunda tendinta naturala a oricarei puteri de a obtine control politic asupra postului public de televiziune. Dupa neasteptatul lor succes, liberalii s-au grabit sa spuna ca dl Hadjiculea nu va fi, in noua lui functie, "un soldat credincios al partidului, ci fostul candidat Pnl, liber complet sa respecte deontologia profesionala". Cu alte cuvinte, un partid aflat la putere promite ca nu va exercita nici un control politic asupra televiziunii publice. E inutil. Daca intr-adevar nu o va face, partidul va primi discrete reprosuri din interior (pentru ca nu o face), iar din exterior oricum i se va reprosa ca o face. Asta-i legea.
In schimb, in aceeasi perioada, Tvr s-a intors asupra propriei fiinte, oferind unui public tot mai indiferent spectacolul scabros al luptelor ei intestine. Intimplator, in ziua alegerii d-lui Hadjiculea, cind pentru Tvr acesta parea cel mai important eveniment din lume, in lumea reala romaneasca se petrecea o tragedie zguduitoare: o femeie si-a dat foc in fata primariei din Pitesti. Televiziunile comerciale au transmis imaginile socante si chiar au trecut la analiza de profunzime a tragediei, in timp ce Tvr abia daca a trecut stirea in revista. Nici politicienii nu s-au inghesuit pe posturi s-o comenteze in vreun fel, daca nu-l punem la socoteala pe chiar primarul Pitestiului, ocupat cu disculpari telefonice si chiar cu incercari de relativizare birocratica a dramei.
Putem spune asadar ca atit Tvr, cit si clasa politica sint tot mai rupte de realitate, fiind in acelasi timp tot mai fascinate una de cealalta. Nombrilism, pur si simplu.
E drept ca si "comercialii" cam exagereaza si ca inca n-au descoperit conceptul de "intreprindere cetatean". Cine se uita doar pe Antena 1, spre exemplu, cu greu isi poate da seama ce vom alege de fapt la 25 octombrie: un primar sau un frigider.Mircea Nedelciu