Cultura

Iulian Ignat
Filarmonica-Rock. - O alternativa pentru muzica de calitate -. Cu patru ani in urma am asistat, in Oradea, la un concert dat in memoria lui Jim Morrison - poet, cantaret, lider al trupei rock americane The Doors. Superba sala a Teatrului de stat din Oradea a fost plina ochi, alaturi de obisnuitii conc...

Filarmonica-Rock
- O alternativa pentru muzica de calitate -
Cu patru ani in urma am asistat, in Oradea, la un concert dat in memoria lui Jim Morrison - poet, cantaret, lider al trupei rock americane The Doors. Superba sala a Teatrului de stat din Oradea a fost plina ochi, alaturi de obisnuitii concertelor simfonice aflandu-se multi, foarte multi tineri, ce au dansat, au cantat, au creat o atmosfera incendiara, de la primele acorduri ale unei muzici create la sfarsitul anilor "60. Muzica interpretata de aceasta data nu doar de formula unei trupe rock (bass, tobe, chitari, voce), ci de o intreaga filarmonica. A fost doar unul dintre proiectele de succes ale Filarmonicii-rock din Oradea, intre care s-au mai aflat concerte cu muzica unor nume mari ale pop-rock-ului mondial: Beatles, Elvis Presley, Bob Dylan, Rolling Stones, Abba, Santana, Simon & Garfunkel, Nirvana, dar si spectacole dedicate unor personalitati romanesti: Mihai Eminescu - versuri ale sale traduse in sapte limbi, puse pe muzica rock - Iosif Vulcan, compozitorul Radu Serban.
Initiatorul acestui original concept de filarmonica rock - cel ce scrie totodata aranjamentele pentru orchestra, canta si organizeaza aceste concerte - este dl Florian Chelu, muzician aflat de mai bine de doua decenii in slujba Teatrului de stat din Oradea. Ca o recunoastere a muncii si reusitelor sale, "Filarmonica rock" a fost invitata la inceputul acestei luni de catre Presedintia Romaniei sa sustina un concert la Palatul Cotroceni, in cadrul "Zilei portilor deschise pentru tineri", dedicata inceperii noului an universitar. Asadar, vineri, 2 octombrie, pe cocheta scena din fata Palatului, alaturi de Lucian si Florian Chelu, au urcat 50 de instrumentisti ai Filarmonicii oradene, ce au oferit unei asistente careia i s-a alaturat si dl Emil Constantinescu, un program axat pe piese din repertoriul Beatles. Spectacolul s-a incheiat cu un recital sustinut de un bluesman de mare clasa, A. G. Weinberger, oradean si el, insa atentia mea s-a indreptat spre dl Florian Chelu.
- Presa oradeana a scris nu de putine ori ca orasul are prima filarmonica rock din lume. De unde a pornit acest proiect?
- In iunie 1993, am vrut sa fac un concert Beatles, nu doar cu chitare si tobe. Datorita succesului obtinut, a urmat un concert dedicat lui John Lennon si am continuat si cu alte nume. Apoi s-a nascut ideea de filarmonica rock, care sa acopere clasicii rockului, asa cum o orchestra obisnuita prezinta clasici ai muzicii simfonice. Daca am avea si noi o sala in care sa prezentam saptamanal astfel de spectacole, am deveni prima filarmonica rock din lume.
- A devenit deja muzica rock clasica? Multi dintre iubitorii muzicii simfonice stramba din nas la acordurile unei chitare electrice.
- Eu cred ca prin concertul de la Cotroceni am ridicat rockul la adevarata lui valoare si demnitate. Ca muzician, ai puterea de a scrie note, cunosti instrumentele si atunci nu mai conteaza genul, inspiratie sa ai, poti canta si folclor, clasica, rock. Rockul nu inseamna sa iei o chitara si s-o zdrangani. Formatii ca Beatles, Pink Floyd, Led Zeppelin au folosit instrumente clasice in compozitiile lor. Pe de alta parte, orice piesa de valoare poate fi aranjata si cantata de orchestra simfonica. Enescu a luat o tema populara - "am un leu si vreau sa-l beu" - si a adaptat-o simfonic. Pe mine insa nu ma intereseaza sa simfonizez o piesa, ci sa redau originalul, nota cu nota. Revenind, rockul este de mult un fenomen pe care cultura n-are cum sa-l ignore.
- Rock Filarmonica a editat un album de colinde, "Asemeni oglinzilor". Proiectele dv. se leaga de aceasta caseta?
- Este o forma elevata si originala de colind, dar am incercat sa cant cu instrumente portabile - chitare, clopotei, tobite - trebuie doar sa pleci la colindat cu ele, nu? Avem promisiunea ca vom face in decembrie un concert la Cotroceni cu aceste colinde.