Sanatate

Redactia
"Ce este epididimita?" Va rog in modul cel mai insistent sa-mi dati detalii in legatura cu epididimita: Ce este aceasta boala? Ce trebuie sa faca un barbat pentru a se feri de ea? Cum se contacteaza? Daca femeia are aceasta boala si o transmite, stie ca o are? Se poate preveni sau vindeca cu un medi...

"Ce este epididimita?" Va rog in modul cel mai insistent sa-mi dati detalii in legatura cu epididimita: Ce este aceasta boala? Ce trebuie sa faca un barbat pentru a se feri de ea? Cum se contacteaza? Daca femeia are aceasta boala si o transmite, stie ca o are? Se poate preveni sau vindeca cu un medicament care sa opreasca evolutia acestei boli, sa nu mai trebuiasca sa se faca un sir de tratamente foarte lungi, cu multe dureri sau chiar sa se ajunga la operatie? De ce sunt atat de mari durerile? Ce se poate face si ce nu in timpul tratamentului (ce este voie si ce nu este voie) si dupa tratament: eforturi de orice natura, baie normala, contact sexual etc.?
Va intreb toate aceste lucruri deoarece medicii urologi din orasul in care locuiesc sunt foarte plictisiti, n-au rabdare cu pacientii nici sa-i consulte, dar sa le mai dea explicatii! Poate de aici vin toate problemele, pentru ca pacientul nu stie ce sa faca. Ei vor doar sa opereze, cand in mod normal se poate vindeca de cele mai multe ori prin tratament si rabdare. Am o cunostinta care a avut relatii cu doua persoane feminine si, desi fiecare ii spusese ca n-a mai avut contact sexual de mai mult de sase luni, s-a imbolnavit de aceasta boala. Care este explicatia?
Va multumesc din inima,
Rosca Sandu - Galati
Epididimita este o infectie (sau inflamatie) a canalului care porneste de la testicul si care poate fi generata de o serie de germeni sau de traumatisme locale (tensiune testiculara). Germenii care o pot genera sunt cel mai frecvent germeni cu transmitere sexuala (de exemplu gonococ sau chlamidia). Simptomele care sugereaza prezenta acestei infectii sunt durerea - de multe ori intensa, datorita sensibilitatii locale deosebite - tumefactia (umflarea) si inrosirea locala. Prevenirea acestei afectiuni incepe cu masurile de igiena si este deosebit de simpla, dar din pacate foarte rar aplicata: utilizarea prezervativului - in special in cazul relatiilor sexuale ocazionale sau aflate la debut. Femeia, ca si barbatul, pot fi adesea purtatori ai unor germeni cu transmitere sexuala, fara ca ei sa prezinte vreun simptom. Tratamentul precoce al bolii, corect instituit, micsoreaza riscul complicatiilor, ca si al unor tratamente mai laborioase si mai dificil de urmat. Este, de asemenea, important ca - atunci cand germenul cauzal este unul cu transmitere sexuala - tratamentul sa fie urmat de ambii parteneri si sa se evite contactele sexuale neprotejate cu prezervativ, pana la vindecarea completa a afectiunii.

"Lupt de zece ani cu o "

Am nevoie de un sfat competent din partea unui medic ginecolog, care sa nu ma expedieze cu fraze de genul: "O amarata de Bartholinita". Deci ajung la problema care ma chinuie: am Bartholinita.
Dupa zece ani de la prima incizare sub tratament antibiotic, anul trecut a reaparut sub forma unui "chist Bartholinian", cum spune medicul consultant, pentru care "nu merita sa-mi fac griji, excluzand aspectul inestetic". Si, intr-adevar, doar ideea de estetic nu m-a presat, asa ca am stat linistita pana in primavara aceasta (aprilie), cand nevoia m-a impins la Urgenta. A urmat deci a doua incizare, plus antibiotice (Euciprin, Doxiciclin, Metronidazol). Deja doua incizii imi dadeau de gandit, asa ca am consultat si un al treilea medic ginecolog. In afara de igiena, pe care o respect din convingere, ce alta solutie as avea pentru a nu ajunge din nou la interventie chirurgicala? Nu am primit nici de data asta un raspuns concludent: "o amarata de Bartholinita?!". Cea mai simpla solutie ramane tot incizia. Dar, ma intreb eu, cate incizii se pot face pe o suprafata atat de limitata? Am deja doua cicatrice si, mai grav, dupa numai patru luni s-a format din nou o colectie de marimea unei nuci. Nu stiu ce sa fac. Sa merg din nou la un cabinet ginecologic, pentru o a treia incizare, si apoi sa astept sa se repete povestea? Oare medicii nostri pot oferi si o solutionare definitiva, sau doar o ameliorare de moment a acestei afectiuni?
Va multumesc din suflet,
Oana - Botosani
Este surprinzatoare usurinta cu care a fost abordata problema ta. Bartholinita este o infectie a glandei Bartholin, situata la nivelul labiilor mari. Datorita configuratiei anatomice a glandei, este o infectie localizata, si din acest motiv are avantajul ca foarte rar afecteaza sanatatea intregului organism. Dar are si dezavantajul ca accesul tratamentelor antibiotice, ca si al propriilor anticorpi, se face mai dificil. Din aceste motive, incizia asociata cu tratamentul antibiotic nu rezolva definitiv situatia, existand posibilitatea ca - in diferite conditii - germenii ramasi la nivel local sa se inmulteasca si intregul proces infectios se reia. Probabil ar fi necesar un tratament chirurgical mai activ (eventual excizia glandei) si prelungit pana la sterilizarea focarului infectios. Intr-adevar, nu exista motive majore de ingrijorare, infectiile beneficiind astazi de tratamente adecvate si eficiente, cu conditia de a nu fi lasate la voia intamplarii. Deci, persista! Atitudinea ta este corecta, si ai dreptul sa fii sanatoasa.

"As vrea sa aflu de ce nu raman gravida"

Doamna doctor,
Va rog sa ma scuzati ca nu imi dau numele adevarat, dar in situatia in care ma aflu mi-ar fi foarte rusine sa stie cineva ce probleme am. Nici eu nu stiu de fapt ce vreau sa va intreb. Este o problema pe care as putea-o rezolva foarte simplu, printr-un control ginecologic. Din pacate, mi-e foarte frica de doctori, si rusine fata de problema pe care o am. Este vorba despre o scurgere vaginala care a inceput o data cu prima menstruatie, instalata pe la 13-14 ani. In momentul de fata, am 20 de ani. Nu am spus nimanui, tot de rusine, si apoi aveam o colega care si ea avea aceeasi problema. De aici, am dedus ca este ceva normal, desi eu si colega mea eram destul de speriate de aceasta scurgere. La un moment dat, am inceput sa ma obisnuiesc, igiena zilnica era prezenta, asa ca nu era chiar o problema. La 18 ani si patru luni, am avut primul contact sexual cu prietenul meu. Timp de doi ani am avut raporturi sexuale fara sa folosesc nici o metoda de contraceptie. Nu ca mi-as dori la varsta asta un copil, dar de multe ori m-am intrebat de ce nu am ramas gravida niciodata in tot acest timp. Prietenul meu nu este de vina cu nimic. Adica stiu sigur ca nu este steril. Are deja o fetita, cu fosta lui prietena. As vrea sa stiu daca aceasta scurgere vaginala ma impiedica sa raman gravida. Daca trebuie neaparat sa merg la ginecolog, v-as ruga sa-mi dati adresa unei doamne doctor. Astept cu nerabdare raspunsul dvs.,
Carmen Valentina
Leucoreea (scurgerea vaginala) poate sa fie fiziologica (deci normala, naturala) sau poate fi cauzata de diferiti germeni. Fiecare femeie are o secretie vaginala normala, care poate avea caractere diferite in ceea ce priveste cantitatea si aspectul. Acestea pot fi modificate, tot in mod fiziologic, in cazul excitatiei sexuale. Leucoreea patologica se caracterizeaza prin aparitia unor modificari, necunoscute pana atunci, in ceea ce priveste cantitatea, aspectul si culoarea, uneori putandu-se asocia si cu alte semne, cum ar fi mancarimile, durerile spontane la contactul sexual. In observatiile pe care le facem, trebuie sa tinem cont si de igiena corecta a vaginului dupa inceperea vietii sexuale, cand spalarea organelor genitale externe nu mai este suficienta. Ca raspuns direct la scrisoarea ta, asa cum ai vazut foarte bine, atitudinea pasiva - generata de frica de doctor - nu-ti rezolva incertitudinile. In general, absenta unei relatii directe cu medicul va permite intr-un fel sau altul aparitia altor ganduri si altor ingrijorari. Frica ta privind fertilitatea nu poate fi linistita printr-un simplu raspuns incurajator. Chiar daca nu ai fost obisnuita cu consultul medical; pentru fiecare lucru exista in viata un inceput. Leucoreea ta poate sa fie in legatura cu posibila infertilitate, dar nu avem nici o certitudine in acest moment, cum nu exista nici o certitudine in ceea ce priveste fertilitatea. Singurul mod in care-ti poti raspunde la intrebari este sa apelezi la consultul ginecologic, asociat cu un examen al secretiei vaginale. Si asta, inainte de a descoperi, pe propria-ti piele, ca poti ramane insarcinata. Intre medic si eventualitatea unui avort, alege medicul. Dr. Dana Podaru

Medic planificare familiala

Tel. 638.08.88