Sanatate

Redactia
Mari sperante pentru suferinzii de boli de piele. Pavel Kozak. "Am o misiune pe acest pamant si am de gand sa o duc pana la capat!". In domeniul dermatologiei, dl. Pavel Kozak este un nume sonor. Si asta nu de ieri-de azi, ci inca din vremuri de "trista amintire". Autodidact prin excelenta, tanarul Ko...

Mari sperante pentru suferinzii de boli de piele

Pavel Kozak

"Am o misiune pe acest pamant si am de gand sa o duc pana la capat!"

In domeniul dermatologiei, dl. Pavel Kozak este un nume sonor. Si asta nu de ieri-de azi, ci inca din vremuri de "trista amintire". Autodidact prin excelenta, tanarul Kozak a fost nevoit sa se aplece asupra studiului stiintei dermatologice pentru a-si vindeca cumplita suferinta pricinuita de o eczema genetica, toata pielea corpului fiindu-i practic o rana. A avut taria sa-si ia singur soarta in maini, ignorand scepticismul specialistilor in ceea ce priveste vindecarea bolii sale mutilante. "Pana la varsta de 20 de ani, fusesem un adevarat cobai in tot felul de cabinete medicale si spitale. Doctorii pe mine zeci si zeci de tratamente, dar fara nici un rezultat. N-aveam piele din cap pana in picioare. Am ajuns pana la academicianul Stefan Nicolau, un om de o onestitate rar intalnita, din tara noastra. Chiar si el mi-a spus: . Curios era faptul ca analizele imi erau perfecte, iar cei trei ani pe care-i petrecusem internat prin spitale nu-mi ameliorasera cu nimic situatia, dimpotriva. Profesorul Nicolau mi-a mai dat o sansa, invitandu-ma sa raman internat sub observatia sa. Mi-am dat seama ca drumul pe care-l parcursesera medicii pana atunci era total gresit. Calea ce aveam s-o urmez pana la vindecare, eu spun ca a fost inspiratie divina. A fost urmarea rugilor mele catre Dumnezeu. Am inceput atunci o lupta acerba pentru depistarea cauzei bolii care ma mistuia incetul cu incetul. Studiasem putinele tratate de medicina referitoare la dermatologie. Unde nu am inteles ceva, am beneficiat de sprijinul unor eminenti biologi si medici, care mi-au aratat tainele acestor boli. M-am apucat de invatat si am platit cu varf si indesat - si in timp, si material, si in sacrificiu -clasele pe care nu le-am facut . Fiindca este normal sa nu poti sa te apuci de anumite cercetari, mai cu seama in medicina, fara sa ai minime cunostinte teoretice. Dupa un lung sir de noi analize si experiente, am reusit sa descopar cauza bolii mele. Abia acum, dupa 40 de ani de cand stau in aceasta profesie, imi dau seama ca dermatologia se invata dupa multi ani de munca asidua, cu profesori de cel mai inalt nivel. Am ajuns la perfectiunea sa fac din dermatologie o stiinta precisa. Acum, pot spune pana si ora la care se vindeca o boala de acest gen."
- Cand ati devenit cunoscut ca terapeut?
- Timp de 25 de ani am fost tolerat, in sensul ca nu s-a stiut de mine, deoarece bolnavii nu divulgau unde se trateaza. Lumea ma cunostea. Veneau multi bolnavi, si toti erau vindecati. Cand au aflat dermatologii de mine si de rezultatele mele, neavand diploma si nici autorizatie, am devenit o victima sigura. Politic nu reprezentam nimic, dimpotriva. Asa ca am fost "turnat" si au inceput anchetele penale. Am stat multa vreme in puscarie... Ieseam, apoi eram din nou arestat. Era o adevarata bataie de joc... Ultimul proces a durat 21 de zile, zi si noapte aproape, iar confruntarea a fost intre mine - un neautorizat - si cativa mari profesori dermatologi, invidiosi pe rezultatele mele. Martori in tribunal au venit numerosi pacienti, care au certificat ca tratamentele indelungate, facute la medici autorizati, nu i-au ajutat cu nimic, in timp ce urmand un singur tratament de-al meu, s-au facut bine in cateva zile. Am fost sustinut si de peste 40 de medici, convinsi ca metoda mea este superioara celei "clasice". In final, instanta a constatat ca la mijloc nu este decat invidie profesionala si ca intr-adevar era nevoie de mine. Ca urmare, decizia tribunalului suna cam asa: "Oamenii de stiinta n-au dovedit in tribunal - nici practic, nici teoretic - cele afirmate in reclamatiile impotriva tov. Kozak Pavel. Pe cand inculpatul a dovedit - si teoretic, si practic - ca detine secretul vindecarii unor boli. Tribunalul hotaraste, in numele Poporului, achitarea inculpatului Kozak Pavel". Mai mult, avocatul mi-a atras atentia ca tribunalul nu mi-a interzis practicarea pe mai departe a acestor tratamente "ilegale". Am fost oarecum favorizat de instanta. In final, desigur, pentru ca deja cunosteam puscariile foarte bine. Astfel, din ordinul Procuraturii, s-a ajuns la o verificare profesionala. Am dat un examen complex, teoretic si practic, in urma caruia mi s-a inmanat diploma de cercetator stiintific gradul 1.
- Atunci, de ce ati decis sa parasiti Romania?
- Eu n-am plecat voit din tara. Mi s-a aprobat o deplasare in Canada, la un congres international de dermatologie la care participau numai tarile nord-atlantice, unde eu am fost in calitate de invitat de onoare. Cand am ajuns in avion, am gasit un bilet in buzunar, pe care era scris: "Nu te mai intoarce, viata iti e in pericol!". "Ordinul" pentru eliminarea mea - am aflat mai tarziu -era dat de Ceauseasca, pentru ca nu cumva sa captez atentia publica nationala si internationala - deoarece veneau multi straini sa se trateze la mine - in detrimentul imaginii familiei prezidentiale. Nu stiu cine a avut initiativa sa ma alarmeze despre ceea ce avea sa mi se intample, dar ii sunt si azi recunoscator. Tot mai tarziu am aflat ca autoritatile s-au temut ca "eliminarea" mea sa nu creeze o miscare a maselor, deoarece aveam vreo 36.000 de pacienti pe listele de asteptare de la Spitalul Fundeni.
Eu nu aveam motive sa raman in Occident - nici politice, nici economice. In sfarsit... am ramas in Canada, iar de acolo - deoarece nu-mi pria clima - am plecat in Germania. Am fondat o clinica dermatologica, am pus bazele unei noi stiinte dermatologice, impreuna cu cativa medici experimentati, iar totul a functionat perfect. Chiar si prestigioasa revista "Stern" m-a probat, urmarind evolutia unor pacienti de la prima vizita la clinica mea, pana dupa 6 luni de tratament. Dupa 6 ani am vandut clinica, fiind convins ca a ramas pe maini bune, apoi am plecat in Spania. Am infiintat un mic institut de cercetari, dar si acolo am fost contestat de medicii dermatologi, deoarece ramasesera fara pacienti. Afara, concurenta e acerba, iar eu eram un pericol pentru veniturile lor. A functionat, totusi, o clinica cu 20 paturi, si am avut rezultate remarcabile, timp de 12 ani. Una peste alta, am fost foarte bine cotat in strainatate.
- Cand v-ati intors in Romania?
- Am venit, ca tot romanul, in 1990, dupa revolutie, ca turist. Am facut o propunere, inca de atunci, Academiei Romane, sa facem ceva pentru tara asta. N-aveam nevoie de titlu, n-aveam nevoie de salariu, n-aveam nevoie de glorie. Dar nu era momentul prielnic. Era un adevarat haos in tara. N-au acceptat. Am vrut sa le dau totul, chiar si doua noi diagnostice in premiera mondiala.
Am propus infiintarea unor clinici specializate pe boli: una pentru lupus, una pentru eczeme etc., unde sa se trateze orice forme de manifestare a acestor boli. Membrii Academiei n-au fost interesati. Am avut intentia sa le arat practic ca aproape orice boala dermatologica poate fi tratata definitiv, dar n-au acceptat. Nu pot sa inteleg! Bolile astea se trateaza relativ repede, folosindu-se medicamente fara contraindicatii, in concentratii bine stabilite, care nu se regasesc in medicamentele finite. De asemenea, se poate actiona medical pentru inlaturarea cauzelor bolii, ceea ce determina eliminarea riscului reaparitiei ei. Noi stim exact cauza unor boli si le tratam ca atare. Am vrut sa infiintez, cu ajutorul Ministerului Sanatatii, clinici dermatologice in care sa putem pregati tineri medici, dupa un program original, complet nou, si sa-i facem capabili sa vindece orice boala din domeniu. In felul acesta ar fi fost posibila revigorarea bugetului tarii, deoarece aceasta activitate medicala ar putea aduce multa valuta in tara. In acelasi timp, s-ar revigora si turismul, sau o noua forma de turism - cel medical. In Occident, in cazul tratamentelor unor boli grave, sistemul de asistenta sociala asigura pana la 1.000 dolari pe zi, pentru un bolnav, cand el nu se poate trata in tara sa. Ganditi-va ce ar insemna nu 1.000, ci doar 100-200 de dolari pe zi, pentru statul roman, in cazul in care ar exista intelegere si s-ar perfecta totul pentru amenajarea la standarde occidentale a atator hoteluri parasite si lasate in plata Domnului. Astfel, s-ar face niste investitii cu adevarat rentabile, s-ar revitaliza si turismul, iar faima Romaniei se va duce iar peste hotare.
- Dermatologia clasica inca mai "balbaie". De ce se intampla acest lucru?
- Marele merit al profesorilor este acela de a initia studentii sa fie precisi pe diagnostic. La ora actuala, scoala de medicina - global vorbind - nu are un program pentru specializarea viitorilor medici. In dermatologie sunt mii de diagnostice de boli de piele. Profesorii arata studentilor, in spitale, cate 10-20 de diagnostice pe zi. Este o adevarata catastrofa. Un singur diagnostic poate avea 20-30 forme de manifestare. In momentul in care un dermatolog tanar incepe sa profeseze, se uita la pacient si se intreaba: "Care dintre ele o fi?". Este complet debusolat. Uneori (nu se poate confunda un psoriazis cu o eczema sau o acnee), se dau tratamente gresite, care nu fac altceva decat sa acutizeze boala. O alta problema este lipsa cunoasterii medicamentelor indicate pentru aceste boli. Dermatologii din lumea intreaga nu mai folosesc recepturi pentru prepararea medicamentelor in laboratoarele farmaceutice, ci se limiteaza la prescrierea unor produse finite, care de multe ori nu ajuta cu nimic pacientul sau se transforma in paleativ. In dermatologie, un medic nu trebuie sa iasa dintr-un diagnostic pana nu se familiarizeaza cu toate formele lui de manifestare. Cand si-a insusit bine aceste cunostinte, poate trece la un al doilea diagnostic. Si tot asa, pana le invata temeinic pe toate.
- Clinica dvs. - Kozak Dermatonou - si-a castigat deja renumele in tara. Ce boli se pot vindeca cu tratamentele pe care le prescrieti?
- Am aici un grup de medici tineri. De-abia au terminat facultatea. Acum dau licenta, dar sunt bine familiarizati cu problemele dermatologice. Au facut scoala adevarata, pe cazuistica adevarata. I-am invatat tot ce stiu. Dupa moartea mea, sa faca ei referatele pe care nu le-am facut eu. E adevarat ca e multa munca, dar rezultatele sunt spectaculoase si ne dau mari satisfactii. Colectivul de aici, condus de un medic dermatolog de exceptie, se ocupa de orice fel de boala dermatologica. Este inutil sa insiram aici ce boli se pot vindeca. Ar ocupa prea mult spatiu. Va voi spune, in schimb, ce nu se poate trata. In metodologia mea, se stie exact ce se vindeca si ce nu se vindeca; i se spune bolnavului, in cazul cand o boala nu suporta decat ameliorare, la ce procent de vindecare sa se astepte. Noi spunem bolnavilor adevarul din start. Noi nu "incercam" tratamente. Noi tratam boli. Psoriazisul, de pilda, nu se vindeca total. Dar se poate ameliora, si inca foarte rapid, iar apoi se poate intretine acest rezultat cu dieta alimentara si cateva medicamente preparate de noi. Nu se trateaza, sub nici o forma, pemfigusul, vitiligo si micoza funguida. Restul bolilor il controlam cu succes. De regula, bolnavii care vin la clinica noastra sunt dupa zeci de ani de boala, cand bolile sunt cronicizate.
Scopul acestui centru nu este mercantil. Am investit aici 300.000 dolari. Acesti bani nu se pot amortiza niciodata. L-am facut ca sa am sufletul linistit, ca nu mor cu secrete medicale pe care nu le va mai descoperi nimeni. Si am dorit ca secretele mele sa ramana acestei tari. Mi-am facut datoria de cetatean, fata de romanii care m-au aparat atunci cand am fost la greu. Imi fac datoria fata de Dumnezeu, care mi-a daruit harul de a descoperi radacina raului acestor boli. Cat despre cei care ma contesta, le spun ca eu n-am sa joc rolul lui Iisus. Chiar daca medicii ma rastignesc, eu batjocorit n-am sa ma las niciodata. Am o misiune pe acest pamant si am de gand s-o duc pana la capat! Florentin Popa

Consideratii internationale

Din discursul tinut de Larry Grossman, ministrul sanatatii din Canada, la Spitalul de copii din Toronto, la 19 martie 1982, am extras cateva note privind importanta studiilor d-lui Kozak asupra bolilor de piele:
"Doamnelor si domnilor, sunt convins ca sunteti familiarizati cu lucrarile domnului Pavel Kozak, biologul care se afla in centrul atentiei publice datorita activitatii sale de pionerat in domeniul tratamentului maladiilor cronice ale pielii. (...) Am placerea sa fiu in situatia de a anunta azi ca Ontario este pe cale sa devina centrul-cheie de cercetare si tratament al maladiei cronice de piele, precum si de aplicare a reusitelor metode de tratament descoperite de dl. Kozak. Ministerul Sanatatii din Ontario a decernat Universitatii din Toronto o noua subventie pentru cercetari, in valoare de 900.000 dolari, astfel ca universitatea sa poata porni la un intens efort de cercetari. Se va lua imediat legatura cu dl. Pavel Kozak, pentru a i se aduce la cunostinta despre aceasta subventie si pentru a-l invita sa vina la Toronto. Noi ne vom baza mult pe descoperirile si competenta domnului Kozak. Lucrarile domniei sale au stimulat un interes crescand in randurile specialistilor si acest program de cercetari este neindoios rezultatul acestei concentrari de interes.
Speram cu totii ca aceasta importanta subventie va deschide o noua era in domeniul cercetarii afectiunilor de piele. Acest program de cercetari va adauga la procedeele care sunt aplicate in clinica d-lui Kozak din Germania de Vest, studierea unor variate maladii de piele. (...)
Centrul de atentie al acestui program va fi tratamentul pacientilor in paralel cu cercetari de laborator, asa cum se desfasoara programul d-lui Kozak in Germania de Vest.
Am ferma convingere ca fiecare dintre noi realizeaza importanta unui asemenea program datorita succeselor clinicii domnului Kozak in tratarea pacientilor. As dori sa subliniez ca tratamentul Kozak va fi acoperit de planul de asigurare al sanatatii din Ontario, cu conditia de a fi aplicat aici de catre medicii nostri. (...)
As dori sa exprim recunostinta noastra profunda domnului Pavel Kozak, pentru aducerea la atentia comunitatii medicale a necesitatii unor asemenea cercetari in domeniul bolilor de piele. El a aprins lumina, daca pot sa ma exprim astfel; acum noua ne revine misiunea de a explora cat putem mai bine domeniile pe care aceasta lumina le-a conturat".

Clinica Kozak Dermatonou functioneaza in Bucuresti, str. Plantelor nr. 52, sector 2.
Programari la tel. 01/320.30.02 sau fax 01/322.57.74.
Program: de luni pana vineri, orele 800-1600.