Medicina naturista

Redactia
Octavian Popescu. "Si cele mai grele boli pot fi vindecate de puterea divina a naturii". Pe dl. Octavian Popescu il cunoastem de la cititorii nostri. Ei l-au recomandat in numeroase randuri oamenilor disperati care cautau alinare prin rubrica "Cititorii intreaba" a revistei noastre. Si cum experienta...

Octavian Popescu
"Si cele mai grele boli pot fi vindecate de puterea divina a naturii"
Pe dl. Octavian Popescu il cunoastem de la cititorii nostri. Ei l-au recomandat in numeroase randuri oamenilor disperati care cautau alinare prin rubrica "Cititorii intreaba" a revistei noastre. Si cum experienta personala a corespondentilor nostri este o garantie a valorilor terapeutice, iata-ne la Ploiesti, acasa la dl. Octavian Popescu, pentru a vedea in ce mod ii poate ajuta pe cei care au nevoie de experienta si de priceperea lui in domeniul fitoterapiei.
La cei 63 de ani ai sai, dl. Octavian Popescu emana o jovialitate molipsitoare. Pe balcon, in aerul placut al ploii, stam la o cafea si amintirile curg...
"M-am nascut pe plaiuri buzoiene, in mijlocul naturii, intr-un peisaj fantastic. Cred ca de acolo a izvorat dragostea mea pentru lumea plantelor, care s-a manifestat inca din copilarie. Am vrut mereu sa aflu cum pot plantele, aceste frunzulite sau flori gingase, sa lupte cu bolile necrutatoare si - mai ales - sa le biruie. Mama imi spunea ca Dumnezeu, in marea Lui dragoste pentru ceea ce a creat, a dat viata apelor, muntilor, pamantului roditor, padurilor, animalelor si oamenilor. Toate au un rol pe acest pamant. - am intrebat. . La varsta aceea, nu am inteles eu prea bine, dar de-atunci am incercat sa gasesc plantele de leac si sa vad la ce boli sunt bune."
- Si le-ati gasit...
- Fitoterapia in sine am invatat-o mai tarziu, cand am intalnit un om de exceptie (fostul meu socru, Dumnezeu sa-l ierte), doctorul Mihai Iosif din Buftea, un bun cunoscator al plantelor si un fitoterapeut eminent. Impreuna cu el, am practicat stiinta vindecarii cu plante timp de 25 de ani. Atunci am invatat tot ceea ce exista in literatura de specialitate, intelegand cum actioneaza substantele active din plante asupra organismului. Am capatat experienta si - sub indrumarea socrului meu - am facut noi combinatii, am incercat noi formule, ajungand sa stapanesc fitoterapia. Dar marea mea scoala a fost practica acestei ramuri, cazurile de boli grele vindecate de puterea divina a naturii.
Rezultatele au fost bune, dar dupa trecerea in nefiinta a socrului meu nu m-am mai putut ocupa de acest domeniu, neavand un spatiu adecvat si un cadru legal in care sa-mi desfasor activitatea.
- In acesti ani, cred ca ati acumulat ceva experienta... Ce boli ati reusit sa tratati prin puterea plantelor?
- Multe... Pot aminti aici boli ale aparatului cardiovascular (hipertensiune, afectiuni vasculare, afectiuni cardiace); boli ale aparatului digestiv (ulcer, gastrita, dischinezie biliara, candidoza, afte, constipatie, diaree, hepatita, hemoroizi); boli ale aparatului urinar (infectie urinara, cistita, litiaza renala); boli ale aparatului respirator (astm bronsic, emfizem pulmonar, bronsita); boli dermatologice (psoriazis, pitiriazis, eczeme, ihtioza, acnee, rani, pecingine, panaritiu); boli de nutritie (diabet zaharat, obezitate, guta); boli reumatismale (artroza, spondiloza, artrita, lumbago, sciatica); boli ale sistemului nervos (nevroza, insomnie, migrene, zona zoster, convulsii); boli ale aparatului genital (dismenoree, leucoree, fibrom uterin, prostatita).
Toate aceste boli, cu particularitatile lor specifice, le-am vindecat sau "imblanzit"de-a lungul timpului, cat am practicat fitoterapia.
- Folositi peste 1000 de plante in tratament. Cum vi le puteti procura pe toate?
- Imi recoltez singur plantele, din flora spontana, dar mai apelez si la culegatorii de plante - oameni curati la trup, gand si suflet. Folosesc plante din zona montana si sub-colinara; nu numai flori, ci si muguri, frunze, radacini sau scoarta de arbori. Formulele sunt foarte complexe. Tratamentul are efect sinergic, cu efecte bune si asupra altor organe, mai mult sau mai putin afectate. Trebuie sa mentionez ca nu folosesc nici un fel de planta toxica, chiar daca - in doze mici - are calitati curative. Acum, pensionar fiind, nu am bani pentru a achizitiona toate plantele de care am nevoie pentru a-mi prepara tincturile, extractele concentrate sau cremele folosite in tratament, asa ca le folosesc in cantitati mai mici. De aceea, nu pot spune ca am posibilitatea de a ajuta foarte multa lume. Chiar insist asupra acestui aspect deoarece, in urma publicarii in paginile revistei dvs. a adresei mele, am primit o avalansa de scrisori, la care - din pacate - nu am timp sa raspund. Ii rog pe oameni sa ma inteleaga. Ma impart intre culesul plantelor, prelucrarea lor, prepararea concentratelor si prescrierea tratamentelor. Toate acestea inseamna timp. La varsta mea, nu mai am energia de-acum 20-30 de ani. De aceea, ii rog pe cititorii "Formulei As" sa mi se adreseze telefonic si astfel - in functie de dozele de extracte pe care le detin - sa-i pot programa pentru prescrierea tratamentului. Pentru ca este vital sa le pot asigura doza de medicamente pana la vindecare.
- Observ ca in recipientele dvs. sunt amestecuri din concentratele a peste 20 de plante. Cum stiti sa le asociati, cum "inventati" noi formule de tratament?
- In primul rand, din experienta. Dar ideile vin si de la sine, sau poate de la Dumnezeu. Va dau un exemplu. Intr-o noapte, dupa ce toata ziua ma gandisem la o formula noua de tratament, am avut un vis ciudat, dar care mi-a dat mult de gandit. In vis, am vazut o pajiste pe care - in acel sezon - se gaseau plante din diferite etape de dezvoltare, care nu aveau cum sa coexiste astfel in mod natural. Unele plante erau uscate, altele erau inflorite, iar cateva erau doar in stare de germinare. A doua zi, gandindu-ma la visul meu, am pus totul pe hartie: plantele, etapele de dezvoltare si proportiile in care le-am vazut. In prezent lucrez la acest proiect; sa vad ce-o sa iasa din el... In folosul cititorilor nostri, am cules de la dl. Octavian Popescu cateva retete naturiste, pe care vi le prezentam mai jos.
Acnee
1. Se stoarce un praz fraged in storcatorul de fructe sau se da prin masina de tocat. Se strecoara prin tifon steril, iar sucul obtinut (circa 50 ml) se amesteca cu 50 ml zer. Se obtine o lotiune cu care se tamponeaza zonele afectate, dupa spalarea tenului cu un sapun neutru. Se lasa sa actioneze 30 de minute, apoi se clateste cu apa calduta.
2. Prin acelasi procedeu se obtine suc proaspat de varza, cu care se curata tenul, ca mai sus.
Intern: se consuma zilnic 100 ml de suc de pastai de fasole verde, obtinut prin centrifugare sau cu ajutorul masinii de tocat.
Alcoolism
Intr-un litru de apa se fierb 50 gr. patrunjel (verde sau radacina, in functie de sezon), coaja de la o felie de grepfruit si coaja de la o felie de portocala, pana apa scade la jumatate. Se indulceste cu miere si se ia cate o lingurita dimineata, pe nemancate. Se pastreaza in sticle inchise la culoare, la temperatura camerei, fara a se expune la soare.
Constipatie
Pentru a scapa de efectele nefaste ale constipatiei, putem folosi urmatoarele metode:
1. Decoct de crusin - o lingura de coaja de crusin se opareste cu 250 ml apa. Se lasa acoperita 30 de minute, apoi se fierbe inca 15-20 de minute. Decoctul se bea seara, la culcare.
2. Ceai de frasin - 25 gr. de frunze sau seminte de frasin se fierb in 1 litru de apa, timp de 15 minute. Ceaiul se bea de dupa amiaza si pana seara. Acelasi efect il au si frunzele de coacaz negru.
Limbrici
Se pun intr-un vas doua cepe mari taiate marunt, apoi se adauga apa cat sa le acopere. Se lasa peste noapte, iar dimineata, pe nemancate, se consuma o lingura de decoct de ceapa. Separat, in 150 ml otet de mere, se fierb o capatana mare de usturoi pisat si 2 linguri de miere de albine. Acest amestec se consuma in cursul zilei, cate 1-2 linguri odata.
Litiaza Biliara
1. In 150 ml apa se pun: o ceapa mare taiata in felii fine, 4 linguri de ulei de masline si 40 gr. untura nesarata. Se fierb impreuna timp de 15 minute. Se scurge si se bea fierbinte, inghititura cu inghititura, preferabil seara. Cu doua ore inainte de culcare, se bea un decoct preparat din 5 gr. de scoarta uscata de crusin la o cana cu apa. Se fierbe 15 minute, apoi se lasa sa se infuzeze la rece, 4-6 ore. Tratamentul se repeta de trei ori, cu pauza de doua zile.
2. In 100 ml apa se dizolva 50 gr. sare amara, care se bea dimineata, pe nemancate. Bolnavul va sta culcat pe partea dreapta timp de trei ore, cu o perna sub ficat. La orele 20.00 se bea un amestec format din 250 ml bere si 250 ml ulei de masline, bine agitat, apoi se sta iar pe partea dreapta toata noaptea (daca este posibil, bolnavul va pune 1-2 perne de o parte si de alta a corpului, sa nu se intoarca in somn). In cursul zilei se consuma numai supa de zarzavat strecurata sau ceaiuri diuretice.
In ambele tratamente, pietrele (litiaza) trebuie sa fie mai mici de 10 mm, deci se va efectua in prealabil un examen ecografic. Daca litiaza este mai mare, exista riscul sa se infunde canalul coledoc. Tratamentul se face o singura data pe an.
Pete Pe Obraz
Se ia o lalea alba (cu bulb, tulpina si floare) si se usuca bine, la caldura, pana se poate faramita. Praful obtinut (se poate da prin rasnita de cafea) se stropeste fin cu apa de trandafiri (se gaseste in farmacii), apoi se lasa sa se usuce. Se repeta operatiunea de trei ori la rand. La spalarea tenului, se ia din acel praf cu trei degete si se amesteca cu apa de trandafiri, intr-o ceasca. Se spala usor obrazul, cu un material fin de bumbac. Se curata fata de praful ramas si se clateste dupa 30 de minute cu apa calduta, fara sapun. Operatiunea se repeta pana la epuizarea prafului, zilnic, inainte de culcare.
Pistrui
1. Pentru eradicarea pistruilor, se va folosi o lotiune compusa din o parte suc de patrunjel si o parte infuzie de patrunjel. In functie de sezon, se dau prin storcator sau masina de tocat 100 gr. patrunjel (verde sau radacina). Sucul obtinut se amesteca cu o infuzie de patrunjel (50 gr. la o cana cu apa, fiert timp de cinci minute). Se tamponeaza tenul afectat cu acest amestec, se lasa sa actioneze timp de 30 de minute, apoi se clateste cu apa calduta, fara sapun. Cu cat concentratia de patrunjel este mai mare in solutie, cu atat mai mare este efectul curativ. Se repeta de cate ori este nevoie.
2. In 2-3 linguri de ulei de masline se fierb cateva frunze de spanac, bine maruntite, pana se inmoaie. Se obtine astfel o masca, care se aplica - la o temperatura suportabila - pe zonele afectate, timp de 30 de minute. Se repeta de 2-3 ori pe saptamana. Se face numai in sezonul in care spanacul este proaspat, suculent.
Plagi
De mare ajutor in vindecarea plagilor este otetul de usturoi. 30 gr. usturoi ras sau pisat se macereaza timp de 10 zile in 0,5 litri otet de mere, in sticla inchisa la culoare, la caldura. Cu acest otet se tamponeaza plagile, de 2-3 ori pe zi, dupa o igiena stricta a locului afectat. Se repeta operatiunea pana la vindecarea completa. Florentin Popa

Dl. Octavian Popescu poate fi contactat de cei interesati la tel. 044/11.26.38