Bucatarie orientala
In afara de sarmale si de chiftele, pe care le-am mostenit de la turci inca de pe vremea lui Baiazid, bucataria otomana e plina de alte rafinamente, pe care ar fi pacat sa nu le incercam
Supa de usturoi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 felii mari de paine cu drojdie (paine taraneasca), 8 catei mari de usturoi, 75 gr. grasime de gasca sau unt, 150 gr. cascaval sarat ras, 3 oua, 2 fire de salvie, 1 ramurica de cimbru, 1 foaie de dafin, 1 lingura de otet de vin, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati si zdrobiti cateii de usturoi. Caliti-i 2 minute in untura de gasca sau unt. Varsati deasupra 2 litri de apa clocotita. Faceti un buchet garni din cimbru si foaia de dafin. Sarati si piperati. Lasati sa fiarba totul pe foc mic, 30 de minute. Cand luati supa, scoateti foaia de dafin si cimbrul.
Taiati painea in felii. Repartizati-le in farfurii adanci. Presarati-le cu cascaval ras.
Separati albusurile de galbenusuri. Bateti usor albusurile cu furculita. Varsati-le in supa fierbinte amestecand, astfel ca oul sa formeze filamente. Amestecati galbenusurile cu o lingura de supa si cu otetul. Turnati putin cate putin supa peste ele, pana se obtine un lichid pe care il turnati inapoi in oala. Gustati de sare si de piper. Serviti supa peste painea cu branza din farfurii, presarand deasupra frunzele de salvie maruntite. Serviti imediat.
Ghiveci turcesc
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 rosii carnoase, 2 cepe, 2 dovlecei (400 gr.), 1 vanata, 1 ardei capia rosu, 2 catei de usturoi, 3 linguri de untdelemn, 1 foaie de dafin, 1 legatura de patrunjel.
Mod de preparare: Se oparesc rosiile, se curata de pielite, se taie in doua, li se scot semintele, apoi se taie in bucati. Se curata cepele, se taie in doua, apoi in inele subtiri. Se spala dovleceii si vanata, li se taie coditele, apoi se taie in bucati (dovleceii sa fie fragezi). Se spala ardeiul, se taie in doua, se curata de seminte si de nervuri, apoi se taie bucati. Se curata cateii de usturoi si se toaca marunt. Se pune untdelemnul sa se-nfierbante. Mai intai se calesc vinetele, se adauga apoi ardeii, dovleceii, ceapa si usturoiul, si se lasa si ele sa se patrunda. Se adauga rosiile si foaia de dafin. Se pune cratita pe flacara mijlocie si se lasa la fiert 40 de minute. Se sareaza si se pipereaza mancarea. Se adauga la urma patrunjelul tocat. Ghiveciul se serveste ca felul unu, alaturi cu paine prajita.
Rulada de carne cu sos de iaurt
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru tocatura: 1 felie de paine uscata, 2 cepe, 2 catei de usturoi, 1 kg de carne de vita tocata, 1 ou, 1 legatura de patrunjel, sare, piper, 2 lingurite de chimen, 200 gr. branza telemea, grasime pentru uns forma. Ca adaos de legume: 2 vinete, 1 catel de usturoi, 4 linguri de untdelemn, 1 kg de rosii. Pentru sosul de iaurt: 1 pahar de iaurt (500 gr.), sucul si coaja de la 1/2 lamaie, 1 legatura de menta.
Mod de preparare: Se inmoaie painea in apa. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt. Se amesteca cu carnea tocata, oul, patrunjelul tocat si painea bine stoarsa. Se condimenteaza bine de tot. Se formeaza o chiftea lunga si plata, pe care se pun una langa alta bucati de branza taiate egal, care apoi se acopera cu marginile chiftelei, astfel incat sa fie plasate pe la mijloc. Se da o forma alungita tocaturii (ca o paine), care se pune intr-o tava unsa cu untdelemn. Se baga la cuptor si se lasa pana se rumeneste. Pentru adaosul de legume: Se spala vinetele, apoi se taie in bucati potrivite. Se curata usturoiul si se taie in bucatele. La o jumatate de ora dupa ce rulada a fost bagata in cuptor, se pun langa ea vinetele si usturoiul. Se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu ulei.
Rosiile se oparesc si se curata de pielite. Se taie in felii si se pun langa rulada, dupa alte 20 de minute.
Se amesteca ingredientele pentru sosul de iaurt cu menta tocata. Se sareaza, se pipereaza. Rulada se serveste la masa cu garnitura de legume coapte alaturi, si deasupra cu sos de iaurt.
Sote de pui cu ardei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui, 1 ardei gras, 1 ceapa mare, 2 linguri de untdelemn fin, 1 lingurita zahar, 1 lingurita mustar picant, 2 linguri vermut, 2 linguri smantana, sare, piper.
Mod de preparare: Se taie puiul bucati. Se pune uleiul la incins intr-o tigaie adanca de metal si se rumenesc bucatile de carne la foc iute. Se curata ceapa si se taie felii, se adauga la bucatile de pui si se rumeneste si ea. Se curata ardeiul de seminte si nervuri, si se taie patratele cam de 2 cm. Cand carnea si ceapa s-au rumenit, se adauga ardeiul, se presara zaharul, se sareaza si se pipereaza. Se acopera tigaia cu un capac si se pune la fiert circa 30 de minute, scuturand din cand in cand cratita. Se amesteca mustarul, vermutul si smantana, se toarna in cratita, se amesteca cu carnea, ceapa si ardeii si se mai lasa la fiert (foc mic) inca 5 minute. Se serveste cald.
Dulciuri
Crema de zahar ars
(Reteta frantuzeasca)
Ingrediente (pentru 8 persoane): 1/4 l lapte, 250 gr. frisca, 3 oua, 4 galbenusuri, 125 gr. zahar pudra, 1 pachetel de zahar vanilat sau 1 baton de vanilie, 6-8 linguri de zahar pentru presarat pe deasupra.
Mod de preparare: Se amesteca laptele, frisca, ouale, galbenusurile de oua, zaharul pudra si batonul de vanilie - desfacut in doua. Compozitia obtinuta se toarna in 8 cupe de portelan sau de pamant, rezistente la foc, care se baga intr-o cratita mare, unsa cu grasime si umpluta cu apa (sa nu intre in forme). Se baga in cuptorul incins si se lasa pana ce compozitia se intareste. Se scot cupele afara, se lasa sa se raceasca si peste noapte se baga in frigider. Inainte de a fi servite, se presara cu zahar, se baga la cuptor pe o tava, pe grila de sus, si se lasa pana ce zaharul se topeste si incepe sa prinda o culoare maro. Se da la masa.
Pentru a vedea pozele marite, puteti face "click"pe fiecare poza.