Cosul cu targuieli

Redactia
La revedere, vara!. Inainte ca toamna sa-si lase peste gradini cortina de pacle si brume reci, sa ne mai infruptam o data din minunile verii. In curand, rosiilor de gradina, ardeilor si dovleceilor fragezi le vom spune la revedere, multumindu-ne cu varza si cu cartofi. Legume marinate. Ingrediente (pen...

La revedere, vara!
Inainte ca toamna sa-si lase peste gradini cortina de pacle si brume reci, sa ne mai infruptam o data din minunile verii. In curand, rosiilor de gradina, ardeilor si dovleceilor fragezi le vom spune la revedere, multumindu-ne cu varza si cu cartofi

Legume marinate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 vanata, 1 dovlecel, 2 ardei grasi, 1 telina, 150 gr. ciuperci, 3 cepe, 2 catei de usturoi, 8-10 linguri untdelemn, sare, piper, 1 lingurita de cimbru uscat, 1 lingurita de rozmarin, 2-3 linguri de otet aromat.
Mod de preparare: Se curata legumele, se spala si se taie in bucati potrivite (cat sa intre usor in gura). Ceapa si usturoiul se toaca. Se calesc toate in ulei, pus sa se incinga intr-o tigaie adanca. Se adauga condimentele si ierburile aromate si se lasa 15 minute sa se inmoaie, fara capac. Cand sunt gata, se adauga otetul si se lasa totul sa se raceasca. Sunt si mai bune, daca se presara deasupra cascaval ras. Se mananca alaturi cu paine taraneasca (cu cartofi sau cu ceapa). (Legumele la tigaie se afla in topul tuturor restaurantelor europene).

Tortilla cu dovlecei si cartofi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 gr. cartofi, 300 gr. dovlecei, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 4 oua, 1/2 pahar de smantana (100 ml.), sare, piper, 1/2 legatura de cimbru, 2 linguri de untdelemn.
Mod de preparare:
¥ Se fierb cartofii vreme de 20 de minute in coaja, se scurg de apa, se curata si se taie felii.
¥ Se curata dovleceii de coaja, se spala, se zvanta si se taie felii.
¥ Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt.
¥ Se bat ouale cu smantana, sare si piper. Se adauga cimbrul bine faramitat.
¥ Se incinge bine uleiul intr-o tigaie si se pun legumele la calit, invartindu-le pe toate partile. Cand sunt aproape patrunse, se toarna deasupra ouale cu smantana si se lasa tigaia acoperita, pe flacara potrivita, vreme de 15 minute.

Vinete pane cu tatiki
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete mai subtiri (500 gr.), sare, piper, 2 oua, 100 gr. pesmet, untdelemn. Pentru tatiki: 150 gr. iaurt, 200 gr. branza moale de vaci, sare, piper, 3-4 catei de usturoi, 1/2 castravete.
Mod de preparare:
¥ Se spala vinetele si se taie pe lung, in felii subtiri. Se sareaza din gros si se lasa 15 minute sa elimine apa. Se clatesc si se usuca cu servetel.
¥ Se amesteca ouale cu sare si putin piper.
¥ Se tavalesc vinetele mai intai prin oua si pe urma prin pesmet, apoi se prajesc pe ambele parti, pana devin aurii. Tatiki: Se amesteca iaurtul si branza de vaci cu piperul si sarea. Se curata cateii de usturoi, se dau pe razatoarea mica si se amesteca in sosul de branza. Se curata castravetele, se taie pe lung, se curata de seminte, apoi se toaca marunt si se baga in sosul de branza cu usturoi. Se serveste alaturi de vinetele pane prajite. (Un deliciu!)

Branza telemea la cuptor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 gr. telemea, 2 rosii mijlocii, 1 ceapa, 4 ardei iuti murati, 4 ramurele de cimbru, 4 linguri de untdelemn, piper.
Mod de preparare: Se ia o hartie de aluminiu (alufolie) si se taie in patru. Se taie si telemeaua in 4 felii, si se asaza fiecare din ele pe cate una din bucatile de hartie de aluminiu (sau pergament). Se spala rosiile, se curata, se taie pe lat, in felii. Se curata ceapa si se taie pe lat, in inele. Se pun pe feliile de branza mai intai rosiile, apoi ceapa, la urma cate un mic ardei iute murat. Se ung cu ulei, se pipereaza, se presara cimbrul faramitat. Se aduna colturile alufoliei in forma de pachetele si se pun pe o tava, care se baga in cuptor (treapta 3). Se lasa sa se coaca 25 de minute.

Rosii umplute cu slaninuta afumata si cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 rosii mari, 4 feliute de slaninuta afumata (costita, bacon, kaiserfleisch etc.), 1 catel de usturoi, 2 linguri de untdelemn, 400 gr. cascaval ras, 2-3 linguri de pesmet, 4 tulpinite de patrunjel, sare, piper, putin untdelemn.
Mod de preparare:
¥ Se taie slaninuta in feliute subtiri. Se curata usturoiul si se toaca. Se pun slaninuta si usturoiul sa se prajeasca impreuna, pe flacara mica, in foarte putin untdelemn, pana devin crocante. Se lasa sa se raceasca in tigaie. Se adauga peste ele cascavalul ras, pesmetul, patrunjelul tocat. Sa sareaza, se pipereaza.
¥ Separat, se spala rosiile, se sterg, apoi li se taie un capacel in partea de sus. Se scobesc cu o lingurita. Se adauga miezul scos in tigaie. Se amesteca bine umplutura, se gusta inca o data de sare si de piper, apoi se introduce in rosii.
¥ Se unge un vas rezistent la foc cu grasime (unt), se asaza rosiile in el, se stropesc deasupra cu putin untdelemn si se baga in cuptorul incins dinainte, vreme de 10 minute.

Dulciuri
Inghetata de vanilie cu sos de prune
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 gr. prune, 150 ml. vin rosu, un baton de scortisoara, 100 ml. apa, 100 ml. lichior de visine, doua linguri de samburi de fistic taiati in bucati mari, patru portii de inghetata de vanilie (din comert).
Mod de preparare: Se taie prunele in jumatati si se scot samburii. Zaharul se dizolva in patru linguri de apa pe foc mic, apoi se mareste flacara si se amesteca mereu, pana cand apa se evapora. Dupa ce pasta de zahar caramel s-a colorat in maroniu deschis, se adauga mai intai prunele si vinul rosu, dupa aceea batonul de scortisoara, apa si lichiorul de visine. Se da totul intr-un clocot, apoi se fierbe zece minute la foc mic, dupa care se lasa sa se raceasca. Se scoate batonul de scortisoara. Se umplu patru farfurii adanci cu sosul de prune. In mijlocul fiecarei farfurii se asaza inghetata, presarata cu samburi de fistic.