Sanatate

Redactia
Sexualitate. "Este posibil sa ai relatii sexuale in timpul ciclului?". Prin intermediul revistei dv., vreau sa aflu un raspuns cat mai concret la urmatoarea intrebare: "Este posibil sa ai relatii sexuale in timpul ciclului?". Eu si sotul meu ne intalnim la cateva luni (3-5 luni) si de cele mai multe o...

Sexualitate

"Este posibil sa ai relatii sexuale in timpul ciclului?"
Prin intermediul revistei dv., vreau sa aflu un raspuns cat mai concret la urmatoarea intrebare: "Este posibil sa ai relatii sexuale in timpul ciclului?". Eu si sotul meu ne intalnim la cateva luni (3-5 luni) si de cele mai multe ori, ne intalnim atunci cand am ciclu. Va rog sa-mi explicati daca este bine sau nu, iar daca nu, sa-mi spuneti de ce, daca pot aparea anumite riscuri. Va multumesc!
Eliza R. - Bacau
Practicarea relatiilor sexuale in timpul menstruatiei a iscat controverse in decursul istoriei. Putem spune ca si astazi parerile diverg. In antichitate, se considera perioada de sangerare menstruala ca fiind perioada fertila, si din acest motiv se evita, in scop contraceptiv, relatia sexuala. Ulterior, sangerarea menstruala a fost incarcata de tabu-uri si mituri morale, religioase. Femeia a fost considerata "murdara" in aceste perioade. Realitatea biologica este aceea ca sangele menstrual este un sange ce provine din cavitatea uterina, care este sterila, lipsita de microbi. Totusi, motive de abtinere de la contactul sexual pe perioada menstruatiei exista. Perioada menstruala este insotita de o serie de modificari fiziologice, specifice, locale: exista un grad de congestie pelviana (dilatatia vaselor de sange care iriga organele aflate in pelvis), care face ca uneori contactele sexuale sa fie dureroase; colul uterin (care se deschide in vagin si prin care se elimina sangele menstrual) este mai coborat si mai deschis, fiind astfel mai accesibil patrunderii diferitilor germeni, ce pot produce infectii ale organelor genitale interne (anexitele). Bolile cu transmitere sexuala, inclusiv Sida, se iau mai usor in aceasta perioada. Toate acestea ar pleda pentru evitarea contactelor sexuale pe perioada menstruatiei. Totusi, sfaturile medicale nu sunt ferme si sunt de multe ori controversate. Concret, in cazul tau, daca doresti sa inlaturi posibilele probleme, poti lua o serie de masuri, cum ar fi utilizarea unor metode de bariera: prezervativul sau diafragma, care au acest beneficiu non-contraceptiv si permit actul sexual in timpul menstruatiei sau, in cazul in care nu exista contraindicatii, poti utiliza contraceptive orale, cu care iti poti amana si regla menstruatia atunci cand o doresti.

"Am devenit sterila"
Ma numesc Mihaela, am 24 de ani, sunt casatorita de 4 ani, nu am copii, am ramas o singura data insarcinata, la o jumatate de an dupa ce m-am casatorit, dar am facut chiuretaj (m-am lasat influentata de celelalte rude apropiate). Dupa aceea, am inceput sa iau anticonceptionale (Rigevidon), doi ani de zile, continuu, fara intrerupere. Anul trecut, prin iunie, am intrerupt medicamentele cu intentia de a face un copil, pe care eu si sotul meu il dorim foarte mult. Lucrul acesta nu s-a intamplat, deoarece ciclul menstrual mi s-a dereglat. Au fost patru luni in care am crezut ca am ramas insarcinata (eram in culmea fericirii!), dar nu a fost adevarat. M-am prezentat la foarte multi medici de specialitate (din Pitesti). Unii dintre ei mi-au spus ca am o dereglare hormonala, altii au sustinut ca am o raceala pe partea dreapta, netratata, si am facut tratament. Dar nici luna aceasta nu mi-a venit ciclul menstrual. Mi s-a spus ca daca nu am ciclu menstrual, nu pot ramane insarcinata. Este adevarat sau se mai pot produce si minuni? Va rog, dati-mi un sfat, sunt disperata de atatea medicamente (am facut alergie de cate ori le luam). Asteptarea aceasta ma omoara. Cred ca este pedeapsa pe care o merit pentru chiuretajul facut.
Mihaela - Pitesti
Dorinta de a avea copii este pe cat de sanatoasa, pe atat de frumoasa. Pacat ca in asteptarea acestui moment, ai ajuns deja la un stadiu de nervozitate si gandire negativa. Nu e drept sa te invinovatesti pe tine si pe familia ta pentru avortul facut in urma cu trei ani. Circumstantele care in acel moment au generat aceasta decizie au fost mai mult ca sigur pertinente. Pedeapsa pe care o astepti - imposibilitatea de a avea o sarcina, fiindca ai recurs o data la avort - nu te lasa sa vezi limpede lucrurile si sa iei masurile eficiente pentru a-ti atinge scopul. Scrisoarea ta nu ofera toate datele necesare, fiind incarcata mai mult cu sentimente de disperare, care risca sa tulbure atat viata ta, cat si a familiei tale. Iata cateva posibile puncte de plecare pentru rezolvarea problemei: dereglarea de ciclu menstrual poate sa fie (deosebit de rar) datorata utilizarii contraceptivelor orale, dar poate fi si anterioara utilizarii acestora; s-ar putea deci sa ai un ciclu menstrual neregulat, dar care nu inseamna totodata si absenta ovulatiei si, deci, posibilitatea de a ramane insarcinata. In cazul in care dereglarea menstruala a aparut dupa intreruperea contraceptivelor orale, trebuie lasat un timp pentru ca "jocul" hormonal sa reintre in normal si cu aceasta ocazie si fertilitatea ta. Avortul efectuat in urma cu trei ani poate da, de asemenea, o serie de complicatii asupra carora se pare ca nu ai efectuat investigatii complete. El poate provoca o infectie a organelor genitale interne (anexita) sau poate duce, in cazul in care a fost vorba de un chiuretaj, la o lipire (de obicei partiala) a peretilor uterului, ambele situatii facand dificila aparitia unei sarcini. Varsta ta tanara, chiar daca nu doresti sa privesti astfel lucrurile, iti da timpul necesar pentru evaluarea corecta si completa a statusului tau genital, astfel incat, utilizand masuri eficiente, sa ajungi sa-ti indeplinesti dorinta. Renunta la nerabdarea copilareasca, a trecut doar un an de cand ai luat decizia de a avea copii, si porneste metodic la drum, pentru ca solutii exista.

"Te poti dezvirgina cu un Tampax?"
Ma numesc Marilena, am 14 ani, locuiesc in Galati. M-am hotarat sa va scriu dv., deoarece stiu ca sunteti specialista, eu neavand curajul sa le cer sfatul parintilor mei, deoarece nu m-ar intelege si sunt severi. Problema pe care o am este delicata, pot spune. Sper din tot sufletul ca dv. sa-mi dati un raspuns care sa ma linisteasca. Din curiozitate, am folosit tampoane interne (in numar de 4), apoi nu am mai folosit, dandu-mi seama ca din nestiinta as putea capata vreo infectie sau vreo complicatie. Deoarece nu am avut nici un contact sexual, fiind decisa ca pana la 18 ani sa nu am, vreau sa stiu daca mai sunt virgina. Sunt in dilema. Credeti ca un simplu Tampax te poate dezvirgina?
Marilena
Din pacate, raspunsul la intrebarea care te framanta nu poate fi unul care sa ofere certitudini. Folosirea tampoanelor interne de catre persoanele virgine este numai partial lipsita de riscul pierderii integritatii himenului. Din acest motiv, exista tampoane de dimensiuni diferite, fiindca exista si himene de elasticitati diferite. Probabil demersul din scrisoarea ta astepta un raspuns simplu, de tipul: "Draga Marilena, totul e bine. Nu s-a intamplat nimic." Acesta este tipul de raspuns pe care il dau parintii copiilor, in clipa cand acestia se sperie ca au facut o boacana. Dar tu nu mai esti un copil. Varsta ta este de tranzitie, te transformi incet intr-un adult si aceasta nu numai din punct de vedere fizic, dar si psihic. Din acest motiv, asa cum se intampla si cu tine, experimentarile din curiozitate sau din alte motive inseamna deja si asumarea unei raspunderi privind posibilele consecinte. Iar daca aceasta asumare nu s-a produs, fie din lipsa de informatie, fie pentru ca numai prin experienta directa ai putut "scapa" de curiozitate, ai acum ocazia de a invata ceva. Cauta cat mai multe informatii, filtreaza-le prin propria ta gandire si abia apoi treci la fapte. In ce te priveste, un raspuns precis poti sa capeti numai in urma unui consult ginecologic.
Dr. Dana Podaru