Cultura

Corina Pavel
Talisman. deschide sezonul lansarilor. La sfarsit de secol, doi tineri reinvie muzica romantica si obtin primul Disc de Platina din Romania. Iubirea, eternul subiect de inspiratie al artistilor, este reinviat, astazi, cu noi valente, de doi tineri cu plete lungi, carliontate si alura de cavaleri mediev...

Talisman
deschide sezonul lansarilor

La sfarsit de secol, doi tineri reinvie muzica romantica si obtin primul Disc de Platina din Romania
Iubirea, eternul subiect de inspiratie al artistilor, este reinviat, astazi, cu noi valente, de doi tineri cu plete lungi, carliontate si alura de cavaleri medievali - Tavi Colen si Alin Oprea - un oltean si un ardelean ce readuc in muzica romaneasca melodia la conditia ei simpla si impresionabila, eliberand-o de sofisticari sufocante. "Te mai astept", "Suflete dragi", "Ruinele iubirii", "Intoarce-te la mine", "Hai, zambeste", "Ochii ei" - sunt cateva din titlurile celor douasprezece piese inregistrate in de-curs de un an (1997-1998), la Studioul "Migas Real Compact" de catre cei doi prieteni. Remasterizat in Olanda de Doru Caplescu, un alt celebru muzician roman emigrat, materialul muzical Talisman (produs de Intercont Music in varianta Cd si caseta audio) este apreciat ca cel mai bun album editat in Romania, din punct de vedere al calitatii sunetului. In afara vocilor si a chitarelor celor doi membri ai grupului "Talisman", pe disc se mai pot auzi si alti prieteni ai lui Tavi si Alin, precum Adrian Ordean - clape si programari calculator, Andi Nuca - chitara, Mihai Coman - clape, Marcel Avadanei - bass.
Semnatar al majoritatii compozitiilor grupului, Alin Oprea este un Scorpion de 27 de ani, nascut la 20 noiembrie 1971, la Turda. A studiat pianul si vioara la Scoala de Muzica din Cluj si a cantat, de la 15 ani, in trupe rock din Cluj ("Alpha Rock", "Sin", "Compact") si Bucuresti ("Sfinx Experience"). Este, in prezent, in ultimul an de studiu la Facultatea de Drept din Bucuresti. Tavi Colen s-a nascut la 9 octombrie 1967, la Targu Jiu, si a urmat cursurile Scolii de Muzica si ale Scolii Populare de Arta din orasul natal. A absolvit, in 1995, Facultatea de Drept din Bucuresti. Posedand o voce cu un timbru special, Tavi Colen a cantat in trupe rock de rezonanta in peisajul autohton, precum "Transilvania", "Voltaj", "Sin". Data infiintarii formatiei "Talisman" este 16 decembrie 1996, prin participarea la festivalul "Om Bun", unde primeste Marele Premiu. La numai trei luni de la lansarea maxi-single-ului "Atat de singur", se inregistreaza un record de vanzari: 150.000 de exemplare pe caseta audio, motiv pentru care grupul "Talisman" a fost rasplatit de producator (Intercont Music) cu Discul de Platina. "Stilul muzical abordat de grupul nostru (pop-rock-dance) este o expresie a dorintei noastre de a ajunge la sufletul publicului. N-am vrut sa fim o trupa pentru elitele melomanilor, ci ne-am dorit sa impresionam toate categoriile de ascultatori. Faptul ca am primit Discul de Platina certifica realitatea ca publicul din Romania este alaturi de noi: desi grupul nostru s-a in urma cu doar un an si jumatate, am sustinut, numai in 1998, 250 de concerte. Am cantat pe Litoral, in orase, in comune, oriunde publicul ne-a chemat si a dorit sa ne vada. Noi nu facem parte din categoria muzicienilor infatuati si ingamfati, ci dimpotriva, ne simtim foarte apropiati de oamenii pentru care cantam, iar faptul ca tot mai multa lume doreste sa asculte muzica noastra constituie pentru noi cel mai pretios premiu", declara Alin Oprea. Tavi Colen si Alin Oprea au afirmat, cu prilejul prezentarii noului lor album, ca vor lansa, cu ajutorul unor prieteni designeri vestimentari, si o linie de moda bazata pe vesminte din piele, cu croieli romantice.