Cosul cu targuieli

Redactia
Orez a la Bella Italia. In Italia domnesc macaroanele: este adevarat. Dar ele au un print consort, pe care il cheama "Risotto". Parfumat cu vin alb, aromat si pufos cand il strivesti intre dinti, merita sa te pleci in fata Excelentei Sale. Risotto clasic cu ciuperci. Ingrediente (pentru 4 persoane): 35...

Orez a la Bella Italia
In Italia domnesc macaroanele: este adevarat. Dar ele au un print consort, pe care il cheama "Risotto". Parfumat cu vin alb, aromat si pufos cand il strivesti intre dinti, merita sa te pleci in fata Excelentei Sale

Risotto clasic cu ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 gr. orez cu bobul rotund (pe cutiile de import scrie "arborio"), 200 gr. muschi tiganesc, 500 gr. ciuperci (in Maramures si in Ardeal se gasesc la piata, urechiuse sau galbiori), 100 gr. unt, 2 catei de usturoi, 3 patratele de concentrat de supa de vaca, 1 ceapa mica, 100 gr. parmezan sau cascaval ras, 1 legatura de patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare:
Puneti la fiert 1,5 litri de apa cu patratelele de concentrat de supa. Dati vasul deoparte. Taiati muschiul tiganesc (sau orice piept de porc afumat) in felii. Curatati usturoiul.
Spalati ciupercile si taiati-le in bucati. Puneti sa se incinga 30 de grame de unt (o lingura de supa cu varf) intr-o tigaie si caliti in el ciupercile, muschiul taiat felii si cateii de usturoi intregi. Sarati, piperati, lasati sa fiarba totul vreme de 10 minute, in apa lasata de ciuperci.
Curatati si tocati ceapa. Caliti-o intr-o alta tigaie, in 30 gr. de unt, pana se aureste. Adaugati orezul si lasati-l sa se caleasca impreuna cu ceapa, pana ce devine sticlos. Turnati o cana de supa de vita si puneti orezul sa fiarba pe flacara mica, cca 20 de minute, adaugand mereu supa, pe masura ce lichidul este absorbit. Sarati, piperati.
Gustati ca sa vedeti daca orezul e bine fiert. Apoi adaugati ciupercile, feliile de muschi afumat si cateii de usturoi, parmezanul sau cascavalul ras si restul de unt. Amestecati cu grija si lasati cratita pe marginea plitei, vreme de 3 minute. Serviti Risotto foarte fierbinte, presarat cu patrunjel tocat.

Risotto cu ceapa rosie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 gr. orez cu bobul rotund, 6 cepe de apa rosii, 3 cubulete de concentrat de supa de pasare, 10 cl de vin alb sec, 100 gr. parmezan sau cascaval ras, 100 gr. unt, sare, piper.
Mod de preparare:
Puneti sa fiarba 1,5 l de apa, adaugand in ea cubuletele de concentrat. Trageti oala deoparte. Curatati cepele. Pe 3 dintre ele taiati-le in ineluse subtiri, iar pe celelalte 3 - in inele mai groase. Caliti-le intr-o cratita cu jumatate din unt. Turnati vinul, amestecati, apoi puneti orezul. Amestecati un minut, apoi adaugati putina supa de pasare. Supravegheati fierberea orezului, adaugand mereu lichid, pe masura ce el se absoarbe.
Sarati, piperati.
Cand orezul e fiert, adaugati restul de unt si de parmezan. Amestecati. Lasati cratita sa astepte 3 minute, apoi serviti.

Crochete de orez
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 gr. orez cu bobul lung, 2 oua, 100 gr. parmezan, 50 gr. cascaval de oaie, 200 gr. faina, 20 cl untdelemn, o lingura de supa de smantana groasa, o lingura de supa de pesmet, o lingurita de nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
Puneti sa fiarba orezul in apa sarata. Strecurati-l si dati-l deoparte. Radeti parmezanul si cascavalul. Intr-un castron, bateti ouale ca pentru omleta, apoi incorporati in ele orezul fiert si cele doua feluri de cascaval. Sarati, piperati, adaugati nucsoara, pesmetul si smantana. Amestecati bine compozitia, apoi formati din ea mici crochete. Tavaliti-le prin faina.
Incingeti uleiul intr-o tigaie si puneti crochetele sa se prajeasca. Serviti-le fierbinti, acompaniate de o salata de legume.

Supa de orez cu legume
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 gr. orez cu bobul lung, 200 gr. fasole verde, 3 rosii, 2 morcovi, 1 ardei rosu mic, 1 dovlecel mic, o bucata mica de praz, 100 gr. mazare din conserva (sau congelata), 6 linguri de untdelemn de masline (sau altul fin), 1 ceapa, 1 cub de concentrat de legume sau vita, 2 catei de usturoi, 50 gr. parmezan sau cascaval ras, 1 legatura de busuioc, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati morcovii. Spalati ardeiul si taiati-l in doua, curatati-l de seminte si de partile albe. Curatati prazul si taiati-l in rondele, apoi taiati marunt, ca pentru ciorba, morcovii, dovlecelul, rosiile si ardeiul. Curatati fasolea de ata si rupeti pastaile in doua.
Curatati si tocati ceapa. Caliti-o intr-o tigaie, intr-o lingura de untdelemn incins. Adaugati orezul, amestecati si lasati-l pe foc vreme de 3 minute. Sarati, piperati.
Fierbeti separat in 1,5 litri de apa, tableta de concentrat de legume sau vita, turnati-o peste orez, lasati sa fiarba pe foc mic vreme de 5 minute. Adaugati in oala toate legumele taiate. Dupa 10 minute de fiert, adaugati si mazarea si mai lasati sa fiarba 10 minute, amestecand din cand in cand.
Spalati si tocati patrunjelul. Puneti-l intr-un vas, impreuna cu parmezanul si cateii de usturoi curatati si pisati. Amestecati cu o lingura de lemn, adaugand putin cate putin restul de untdelemn. Bateti compozitia cu o furculita, ca sa se omogenizeze perfect. Varsati supa intr-un castron, adaugati sosul de patrunjel, amestecati, serviti imediat.

Chec cu nuci si sos velours
Ingrediente (pentru 6 persoane): 180 gr. miez de nuca, 200 gr. unt + 20 gr. pentru uns forma, 200 gr. zahar pudra, 125 gr. faina, 4 oua. Pentru sos: 25 cl lapte, 75 gr. ciocolata neagra amara, 75 gr. zahar tos, 75 gr. cacao, 10 cl frisca lichida (nebatuta).
Mod de preparare:
Porniti cuptorul ca sa se incinga. Ungeti o forma de chec cu unt, apoi tapisati-o cu o hartie de pergament unsa si ea cu unt.
Puneti intr-un castron untul inmuiat dinainte si zaharul, si amestecati pana ce compozitia se albeste. Adaugati progresiv faina si ouale intregi, amestecand viguros aluatul, incorporati miezul de nuca pisat. Varsati aluatul in forma si bagati-l la cuptor, 40 de minute.
Separat, preparati sosul: puneti sa fiarba intr-o olita laptele cu zaharul. Cand clocoteste, trageti vasul pe flacara mica, adaugati ciocolata taiata in bucatele, cacao si frisca lichida. Amestecati din nou cu o furculita, cresteti focul, pentru ca crema sa dea in clocot, apoi luati vasul de pe foc. Serviti checul impreuna cu sosul de ciocolata, acompaniat de un compot de fructe.