Lumea romaneasca

Corina Pavel
Grigore Vieru, la Festivalul "Mamaia "98". "Rasplatind-o pe Natalia Barbu, ati dat curaj Basarabiei". - Una dintre piesele interpretate de Natalia Barbu la Mamaia "98 are versurile semnate de poetul Grigore Vieru. Imediat dupa ce a castigat trofeul, Natalia mi-a marturisit ca ceea ce-si doreste cel ma...

Grigore Vieru, la Festivalul "Mamaia "98"
"Rasplatind-o pe Natalia Barbu, ati dat curaj Basarabiei"

- Una dintre piesele interpretate de Natalia Barbu la Mamaia "98 are versurile semnate de poetul Grigore Vieru. Imediat dupa ce a castigat trofeul, Natalia mi-a marturisit ca ceea ce-si doreste cel mai mult e ca tarile noastre sa devina una singura. Oare sa fie influenta dumneavoastra?
- Indraznesc sa spun ca este si partea mea de osteneala, numai daca ne gandim ca, de mai multe generatii, copiii Basarabiei invata dupa abecedarele pe care eu le-am facut, si daca ne mai gandim ca am semnat textele multor cantece pentru copii si pentru tineri. Daca am sadit aceasta samanta in gandul tinerei generatii, atunci eu sunt fericit. Sunt bucuros ca ati auzit glasul Basarabiei la Mamaia "98 si sa stiti ca, rasplatindu-l, ati dat curaj nu numai acestei tinere talentate, dar ati dat curaj si Basarabiei.
- Ce ati simtit cand o tanara din Chisinau a fost anuntata castigatoarea trofeului la Mamaia "98?- Mi s-a jilavit inima de bucurie! Mi-am dat seama ca nu ne-ati uitat si asta e foarte important. Un singur cuvant de bine, venit din tara spre noi, o strangere de mana, un zambet inseamna gura noastra de aer. Inainte de a veni incoace, am facut versurile unei noi piese pentru Natalia, care sunt cam asa:
"La Mamaia, maica-mea/Sa ma lase nu vroia./Stai acasa, fata mea/ Ca pe-acolo lumea-i rea/ Mama, cum sa fie rea/ Cand acolo-i tara mea/Ca se canta, mama, zau,/ Ca la noi, la Chisinau".
Eu cred ca nimeni nu se gandea, cu vreo 10-12 ani in urma, ca un copil din Basarabia va ajunge aici, pe scena de la Mamaia, va canta intr-o frumoasa limba romaneasca si va lua marele premiu.- Cum v-ati simtit in aceste zile la Mamaia?- Eu sunt pentru prima oara la Mamaia. M-am simtit atat de bine, incat am uitat de toate si, desi nu prea am voie sa stau la soare, am facut cateva ore de plaja si m-am scaldat in mare.- Ce v-asteapta in continuare?- M-asteapta, din pacate, aceleasi baricade in Basarabia, aceleasi lupte care nu s-au terminat. Dar noi nu disperam si credem in Dumnezeu. Au fost imperii si mai puternice, de-a lungul veacurilor, si s-au prabusit. Si daca am rabdat, noi cei din Basarabia, atata amar de vreme, vom mai rabda pana vom apropia acea zi a reunirii noastre.