Festivalul de Arta Medievala
Cetatea Sighisoarei si o sarbatoare de care avem nevoie
Nu numai Capitala stie sa atraga si sa produca importante evenimente culturale si de divertisment. Orasele de provincie incep, chiar si daca numai o data pe an, sa-si puna haina de sarbatoare si sa atraga atentia asupra farmecului si personalitatii lor. Sinaia, Focsani, Satu Mare, Sighisoara... Festivalurile gazduite de aceste orase, fie ca-i vorba de un festival al chitarei clasice, al vinului, al berii sau al artei medievale, au fost initiate de o mana de entuziasti si au ajuns sa fie din ce in ce mai bine puse la punct si mai cautate de public.
Cea de-a V-a editie a Festivalului de Arta Medievala, desfasurata anul acesta in perioada 21-23 august la Sighisoara, a inregistrat o afluenta extraordinara de public, zeci de mii de tineri invadand aceasta unica si superba cetate de pe malul Tarnavei. Cu o istorie de mai bine de sapte secole, vechea cetate germana a rezistat tuturor vicisitudinilor istorice. Stradutele inguste, in panta, arcadele, falnicul turn cu ceas, biserica gotica, casa in care s-a nascut Vlad Dracul, zidul de aparare, turnurile breslei, piatetele - toate acestea dau un farmec inconfundabil cetatii, fie ca-i festival sau nu. Anul acesta, manifestarea sighisoreana a insemnat o impresionanta desfasurare de forte. Programul celor trei zile a fost foarte incarcat, propunand participantilor evenimente cat se poate de diferite, ce uneori se petreceau simultan, in mai multe zone ale cetatii: spectacole de muzica si dans medieval, recitaluri de poezie, concerte rock si folk, proiectii de filme istorice, spectacole pentru copii, piese de teatru, spectacole de strada, ce amintesc de trecutul cetatii, cu arlechini, clovni, cavaleri, printese, turniruri, jongleri. Numarul artistilor consacrati a fost si el mult mai mare ca in anii precedenti: Radu Gheorghe, trupa de teatru Nottara, Teatrul National din Timisoara, formatiile rock: "Phoenix", "Celelalte Cuvinte", "Compact". S-au spus si s-au scris multe lucruri "de rau" despre acest festival, despre organizatori si despre tinerii veniti din toata tara cu rucsacul in spinare, dintre care multi au dormit pe banci sau pe iarba. Organizatorii au multe invataminte de tras, iar localnicii si turistii mai au si ei de lucru la capitolul mentalitate. Dar nu vi se pare fascinant ca oameni vopsiti pe fata si pe par in toate culorile curcubeului - moda acestei editii a festivalului - au umplut pana la refuz salile in care se recita Francois Villon, se tinea o conferinta pe teme istorice sau avea loc un concert de orga? Ca stau pe piatra rece doua-trei ore pentru a vedea un film cu Amza Pellea si Ilarion Ciobanu? Ca nu dau bir cu fugitii cand are loc o rupere de nori si raman laolalta, nu atat sa-l asculte pe folkistul nu tocmai celebru de pe scena, ci pentru a canta si dansa impreuna?
Evenimentele, manifestarile artistice sunt importante, dar ceea ce conteaza la Sighisoara e atmosfera cetatii. Oamenii au nevoie de carnaval, de destindere, de comunicare. Cu toata ploaia si cu toate problemele, in cele trei zile de festival, intre zidurile cetatii din Sighisoara s-a inregistrat cea mai mare concentratie de buna dispozitie, de comunicare si de libertate din intreaga tara.