Cultura

Redactia
Scriitori si proiecte. Constanta Buzea. Astept sa-mi apara doua carti pentru copii, una la editura Crater, Un mos crud si o baba coapta si cealalta la editura Du Style, Start la sevalet. La editura Helicon din Timisora, urmeaza sa mi se publice o antologie de versuri - Pretext de conversatie. . Pe masa...

Scriitori si proiecte

Constanta Buzea
Astept sa-mi apara doua carti pentru copii, una la editura Crater, Un mos crud si o baba coapta si cealalta la editura Du Style, Start la sevalet. La editura Helicon din Timisora, urmeaza sa mi se publice o antologie de versuri - Pretext de conversatie.
Pe masa de lucru am o carte de proza, Roua plural, si o carte de Psalmi. Deocamdata, atat.
Adrian Popescu
Am in pregatire pentru editura Vitruviu o antologie de versuri, deja aparute (fara cele din volumul Pisicile din Torcello) ce urmeaza sa apara in seria de poezie initiata de regretatul Mircea Ciobanu si continuata de Ioana Calina Marcu.
A doua carte - si ea in faza avansata - Fara varsta, este un ciclu de 30-40 de poezii inedite, abordand o tema noua: erotica. Este, adica, o poezie de dragoste, constand nu atat intr-o violenta a imaginarului, cat intr-o melancolica rememorare a experientelor sufletesti anterioare. Partea de noutate a cartii ce urmeaza sa apara la editura Cartea Romaneasca, consta intr-o incercare de a spiritualiza senzatiile, intr-o abstractizare - aproape - a trairilor concrete. Poezia ezita intre eros (profan, carnal chiar) si agape (prietenie crestina). Din aceasta ezitare, intre planul profan si cel astral, uneori o ezitare ambigua, se naste intregul volum. Ma bucur ca in timpul din urma, revista "Steaua", pe care o conduc, merge mai bine. Recent a aparut nr. 7-8, unde avem cateva articole semnate de mari scriitori: Mircea Zaciu - la70 de ani, Petru Dumitriu si Dorin Tudoran. Interesanta este si rubrica de "Confluente" din acest numar, in care se vorbeste de T.S. Eliot si Samuel Beckett.
In jurul revistei s-a creat, de altfel, un cerc de intelectuali, ca Mircea Zaciu, Ion Pop, Ioana Bot si avem colaboratori din intreaga tara: Florin Iaru, Constantin Nisipeanu etc.
Paul Goma
Recent, urmeaza sa-mi apara, la editura Nemira, volumul Scrisuri. Am definitivat romanul Sabina care, din pricina unor edituri, a aparut incomplet, adica doar prima parte. L-am incredintat, de asta data, editurii Univers, directorului ei, Mircea Martin. O alta viitoare aparitie va fi la editura All. Este vorba de Roman intim, de asemenea predat in redactie. Sanda Anghelescu